Mascarell creu que el claustre de Palamós no s'ha de moure de lloc

El conseller celebra que els propietaris "hagin entrat en raó" en permetre l'accés als tècnics

L'endemà mateix que els propietaris de la finca (Explotacions Agrícoles i Forestals Brugarol S.A.) es comprometessin a complir la llei i a obrir-lo al públic en cas que es demostri que és original, el conseller de Cultura ha assenyalat que cal esperar conèixer el grau d'originalitat del conjunt i que, un cop se sàpiga, "les coses que s'han de fer ja estan bastant clares", en el sentit de si passa a ser declarat un bé patrimonial en una finca privada.

Preguntat per si es contempla la possibilitat de que s'hagi de traslladar de l'actual emplaçament, el conseller ha respost que "no hi ha raons per moure'l perquè res fa pensar que la compra no sigui legal" -hi va haver un contracte de compra-venda l'any 1958-, en una època en què les "regles del joc" eren unes altres a les d'ara.

Un estudi que trigarà els dies que faci falta

El titular de Cultura també ha explicat que els tècnics que van visitar per primera vegada el claustre per agafar tota la informació necessitaran "tardaran uns dies" a tenir els resultats i ha afegit, "el que necessitin" perquè això no és una "carrera de científics" i "tenim l'obligació de determinar les coses bé". Un cop estigui llest, es donaran a conèixer els resultats i es veurà com s'ha de gestionar.

Davant la possibilitat de que s'hagués alterat alguna part del claustre, en cas que es demostri que és una obra del romànic del segle XII com apuntaven els experts, el conseller no ha volgut avançar-se, però sí que ha dit que li sembla que està "raonablement ben cuidat" i que "no creu que hi hagi problemes" des d'aquest punt de vista.

Una bona entesa amb les parts implicades

Si es demostra que és original, s'haurà de determinar com obrir-ho al públic i aquí és on el conseller confia que no hi ha d'haver problemes ja que preveu que hi hagi una "bona voluntat de pacte" amb els propietaris. De fet, ha assenyalat que és "un bon senyal" que finalment "entressin en raó" i accedissin a obrir la finca als tècnics. Cal recordar, que la Generalitat, en conèixer la seva existència, va fer varis requeriments a la propietat perquè els deixés inspeccionar el conjunt sense obtenir resposta. Fa uns dies, quan el tema va sortir a la llum a través dels mitjans, es va decidir portar el cas davant la Fiscalia de Girona per tal que un jutje ordenés l'obertura de la finca.

Els propietaris finalment van deixar entrar els tècnics aquest dijous i ahir divendres van obrir les portes als mitjans i experts -entre els quals hi havia el professor de la UdG Gerardo Boto que va destapar el tema- perquè poguessin captar i veure els detalls 'in situ'. Un portaveu de la societat mercantil va explicar que no hi havia hagut cap volunt d'ocultació de l'obra i que el que s'havia intentat era mantenir la privacitat per evitar, precisament, el rebombori mediàtic que s'ha aixecat.

Mascarell s'ha mostrat molt prudent, tot dient que parteix de la idea que "no hi ha hagut mala fe per part de ningú" i que per tant no creu que hagi de fer "declaracions de màxims" sense que es conegui encara si és original.

Amagat al públic des del 1959

La finca Mas del Vent compta amb aquest claustre d'estil romànic des de l'any 1959. Segons el representant dels propietaris, el conjunt el va comprar un particular d'origen alemany per un milió de les antigues pessetes el 23 de juliol de 1958 a Madrid on es trobava desmuntat en un magatzem. Així ho il·lustra el contracte de compra venda que els propietaris encara preserven. Des del 1959, però, no ha estat catalogat com a patrimoni cultural ni protegit.

Fa poc dies, però, el professor i historiador de la Universitat de Girona, Gerard Boto, va destapar la seva existència després de veure fotografies del claustre en una revista d'arquitectura i disseny francesa l'any 2010. Aquest expert ha vist que té clares similituds amb altres obres destacades del romànic, com és el claustre de Santo Domingo de Silos a Burgos, però després d'haver-lo examinat 'in situ' ahir divendres va apuntar que hi podria haver alguna peça que no és autèntica i que volien esperar a conèixer els detalls de l'informe dels tècnics de cultura abans de treure'n conclusions.