'El romànic ha recuperat un fill que s'havia perdut i d'una qualitat excepcional'

El president de l'Associació Amics del Romànic no té dubtes de que el claustre de Palamós és original

  • El claustre suposadament romànic situat a la finca Mas del Vent de Palamós © ACN
    El claustre suposadament romànic situat a la finca Mas del Vent de Palamós © ACN
  • El president de l'Associació Amics del Romànic, Juan Antonio Olañeta © ACN
    El president de l'Associació Amics del Romànic, Juan Antonio Olañeta © ACN
  • El claustre romànic situat a la finca Mas del Vent de Palamós © ACN
    El claustre romànic situat a la finca Mas del Vent de Palamós © ACN
Màxima expectació aquest matí per poder veure 'in situ' el conjunt arquitectònic després que aquesta setmana sortís a la llum la seva existència així com l'interès dels experts en poder-lo estudiar. Entre ells, hi havia Olañeta, que s'ha mostrat molt emocionat en poder aconseguir veure'l en persona després de temps intentant-ho. Amb una càmera de fotografies a les mans, no ha dubtat en tocar de seguida que ha tingut ocasió algunes de les pedres que configuren l'estructura. "Pel desgast de la pedra es veu claríssim que són originals", ha assenyalat l'historiador, que ha subratllat alguns detalls que confirmen les similituds amb el Monestir de Silos com és una imatge de Samsó amb un lleó en un capitell, una iconografia molt present. Sobre aquesta qüestió, ha assenyalat que informacions com aquesta "obren moltes línies d'investigació" com és la seva possible relació amb Silos i els dos primers tallers que hi van haver o fins i tot amb algun monestir d'Aragó.

Per altra banda, ha quedat impressionat per la "riquesa" d'alguns elements dels capitells, tot dient que després d'haver-lo vist en persona, la informació que conté "és espectacular" i fins i tot superior a com ho havia previst. Ho ha explicat als mitjans de comunicació que hi havia en aquell moment i que l'anaven seguint per captar les seves reaccions al moment.

Preguntat pel preu que van pagar els propietaris el 1958 -un milió de les antigues pessetes-, ha assenyalat que aquella època no es valorava com ara el patrimoni cultural i que amants de l'art vinguts de fora en compraven per autèntiques "gangues".

Prudència a l'espera de l'informe dels tècnics

Un cop feta la visita, que ha durat una hora i mitja aproximadament, la prudència s'ha imposat a l'eufòria del moment. Tant ell com el professor d'Història de l'Art de la UdG, Gerardo Boto, que va destapar el tema aquesta setmana, no han assegurat amb contundència que es tracti d'una obra original, al·legant que primer calia conèixer els resultats de l'informe dels tècnics de la Generalitat que ahir van visitar el claustre. "Tinc una impressió però prefereixo no expressar-la perquè vull ser respectuós amb els experts de la Generalitat", ha declarat a la sortida Boto. Ara bé, ha assegurat que "hi ha peces que no són originals" i que caldrà esperar el dictàmen dels tècnics.

Per la seva banda, el mateix Olañeta s'ha vist obligat a rebaixar les seves declaracions, quan durant la visita ha assegurat que l'obra era autèntica, tot dient que el romànic haurà "recuperat una filla perduda" de "qualitat excepcional". I ha matisat, al final, que "potser, serà un fill del romànic que li faltarà una mà o alguna cama" però que té gairebé la certesa que hi ha força material que és autèntic.


"Si és autèntic ho obrirem al públic"

Els propietaris de la finca estan decidits a complir la llei si es demostra que és autèntic. A l'espera de l'informe dels tècnics de la Generalitat, el representant de la societat mercantil que n'és propietària ha assegurat que si és necessari s'obrirà al públic i en tot moment ha negat que s'hagués volgut ocultar o negar la seva existència."Es tracta d'una finca privada i els propietaris volen mantenir la privacitat", ha comentat el seu representant, Josep Comas. D'altra banda, ha reconegut que la societat no està interessada en el fet que el claustre sigui autèntic o no. "Mai ens ho hem qüestionat i no ens importa massa", ha insistit.

Des de bon començament, Comas ha insistit en què els propietaris de la finca no han volgut mai "ocultar, amagar o negar" l'existència del claustre d'estil romànic. Segons el representant, la societat mercantil propietària de la finca Mas del Vent mai s'havia qüestionat l'autenticitat del conjunt i ha declarat que aquest aspecte no "els importava ni els importa ara massa".

Al mateix temps, el representant ha destacat que, des d'un principi, els propietaris no volien que es generés "rebombori" o "expectació mediàtica" entorn al claustre. "Als propietaris de la finca no els hi agrada la publicitat, només volen viure a casa seva tranquil·lament", ha assegurat Comas. No obstant això, el representant ha assegurat posteriorment que des de fa anys no hi viu ningú a la finca i que l'espai, una masia de luxe, s'acostuma a llogar a altres persones.

El representant ha explicat que no li consta que hi hagi cap requeriment judicial per obligar als propietaris a obrir la finca als experts de la Generalitat, com tampoc té coneixement que varis experts intentessin visitar la finca des de fa dos anys. "Mai s'ha negat res però hi ha formes de dir les coses", ha concretat Comas. El representant ha explicat que estan decidits a complir la llei del Patrimoni Català si es demostra que el conjunt és autèntic. D'altra banda, ha explicat que cal reconèixer el mèrit - per part dels propietaris- de preservar i conservar el claustre durant tot aquest temps i que estan a l'espera del dictamen dels experts de la Generalitat que van visitar el claustre ahir dijous.

La visita dels tècnics

L'equip d'experts -format per dos arqueòlegs i un arquitecte del Departament de Cultura- van accedir per primer cop a la finca del Mas del Vent per poder investigar i recollir tota la informació necessària per determinar la seva autenticitat i procedència. I tal com ja van anunciar ahir mateix fonts del departament, el dictamen trigarà uns dies. Per altra banda, els tècnics també van requerir als propietaris un seguit de documentació que s'han compromès a lliurar.

Aquest dijous era el primer cop que els amos permetien l'accés a un equip d'experts per tal d'estudiar 'in situ' i en tot detall el claustre suposadament romànic, situat al jardí i a tocar d'una piscina. La investigació d'aquests tècnics ha de permetre determinar si es tracta d'un conjunt original del segle XII, tal com defensa el professor d'Història de l'art de la UdG Gerardo Boto que ha destapat l'existència de l'obra aixecant un gran polseguera mediàtica- o si acaben donant la raó als propietaris de la finca que apunten que es podria tractar d'una reproducció tal i com apunta un carta d'una experta del Metropolitan Museum of Art de Nova York.


Amagat al públic des del 1959

La finca Mas del Vent compta amb aquest claustre des de l'any 1959. Segons el representant dels propietaris, el conjunt d'estil romànic el va comprar un particular d'origen alemany per un milió de les antigues pessetes el 23 de juliol de 1958 a Madrid on es trobava desmuntat en un magatzem. Així ho il·lustra el contracte de compra venda que els propietaris encara preserven. Des del 1959, però, no ha estat catalogat com a patrimoni cultural ni protegit.



Fa poc dies, però, el professor i historiador de la Universitat de Girona, Gerard Boto, va destapar la seva existència després de veure fotografies del claustre en una revista d'arquitectura i disseny francesa l'any 2010. Aquest expert ha vist que té clares similituds amb altres obres destacades del romànic, com és el claustre de Santo Domingo de Silos a Burgos.

El mateix Departament de Cultura en conèixer la seva existència el març del 2010, va fer diversos requeriments als propietaris de la finca per tal que facilitessin l'entrada a experts però aquests no van respondre i mai se'ls va permetre l'accés. Per això, aquest dimarts van decidir posar el cas en coneixement de la Fiscalia de Girona per comunicar que traslladarien l'expedient als jutjats per tal de demanar al jutge que ordenés l'entrada a la propietat privada. Des de Cultura, no es qüestiona ni es posa en dubte la propietat del claustre però volen valorar i establir el grau de protecció que li pertoca. Podria ser un Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) o Local (BCIL) o també un bé inclòs en el catàleg patrimonial català. En funció de la catalogació, el propietari tindria un tipus d'obligacions de cura i manteniment.

VÍDEO: ACN
  • Olañeta, diu que té clara la seva autenticitat i explica alguns indicis que així ho demostren
  • L'historiador parla de les diverses vies d'investigació que s'han obert