El Govern demana a Girona que busqui terrenys alternatius per fer el nou Trueta

Boi Ruiz diu que elaboraran el projecte per començar-lo a fer quan hi hagi diners però augura que serà "a llarg termini"

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha assegurat que el projecte del nou Trueta no pot anar desvinculat de la facultat de Medicina de l'UdG, peça clau del futur Campus de la Salut. Boi Ruiz ha reiterat que, per al Govern, hi ha diversos inconvenients per construir el nou hospital en els terrenys on hi ha l'actual com ara el cost que suposaria, que els metres quadrats són limitats o que els terrenys són propietat de l'Estat. Per això, ha explicat que el Departament de Salut ha demanat a l'Ajuntament de Girona que busqui una nova parcel·la on poguessin construir els nous equipaments.

Ruiz ha assegurat que la prioritat per a la Generalitat és que el nou hospital estigui a Girona, tot i que si la ciutat no troba una terrenys adequats podrien contemplar altres alternatives. Entre elles, Salut valoraria la possibilitat de rehabilitar l'actual Trueta o tirar endavant el projecte que va elaborar l'anterior Govern però adaptant-lo a les necessitats actuals i, sobretot, rebaixant el cost. Fer el nou Trueta en una altra població candidata, com ara Salt, no està descartat. "No hi ha res descartat, però la prioritat és Girona", ha afirmat el conseller.

Per ara, ha explicat el conseller, el Departament ha demanat a l'Ajuntament de Girona que busqui aquesta possible ubicació, també ha sol·licitat a l'UdG que detalli quines seran les seves necessitats i al servei català de la Salut que prevegi quines seran les necessitats de la població d'aquí als propers anys. Amb tot això sobre la taula, ha definit Boi Ruiz, començaran a treballar en el projecte. No per executar-lo immediatament, perquè ha recordat que no hi ha disponibilitat pressupostària, però sí per tenir-lo enllestit tan bon punt hi hagi diners. "Per poder començar a treballar de forma immediata", ha afegit.

Boi Ruiz ja ha avançat que el projecte serà "a llarg termini". "Quan tinguem la proposta de terrenys, quan tinguem què necessita l'UdG per tenir la facultat de Medicina i quan el servei català de la Salut hagi definit les necessitats, ho avaluarem amb la comissió de treball i prendrem una decisió en un sentit o un altre", ha detallat el conseller que assegura que ara per ara és "impossible" posar calendari

Crear sinèrgies, no fusionar

Pel que fa a la gerència única del Trueta i el Santa Caterina, Boi Ruiz ha assegurat que no es tracta de cap fusió d'hospitals ni d'estructures, sinó que és una manera d'economitzar l'assistència i de crear sinèrgies per millorar el funcionament dels dos centres. La idea, ha reiterat, és implantar el model de serveis que estan a hospitals i no d'hospitals que acullen serveis. "No vol dir fusionar res, sinó treballar conjuntament", ha conclòs.

Boi Ruiz ha visitat aquest divendres les consultes externes del Trueta, que estan en funcionament des del 9 de gener en mòduls prefabricats. Segons el conseller, la rapidesa en la construcció, la qualitat, i el fet que es puguin reaprofitar per a altres necessitats quan ja no calguin on són actualment converteixen aquests barracons siguin una opció de futur per al Govern a l'hora de fer altres equipaments, com ara algun CAP pendent de construir.