L'estudi sobre l'autenticitat del claustre del Mas del Vent de Palamós s'allargarà uns dies

Dos arqueòlegs i un arquitecte del departament han fet fotografies i croquis i han pres mides del conjunt aquest dijous

Tres tècnics del Departament de Cultura han estat els primers en poder accedir a la finca del Mas del Vent per poder estudiar de primera mà les característiques d'aquest claustre, que està en aquesta finca de la Costa Brava des del 1959 però que mai s'ha catalogat ni protegit. La investigació d'aquests tècnics haurà de determinar, en primer lloc, si es tracta d'un conjunt original del segle XII -com apunta el professor de la UdG Gerardo Boto que ha redescobert l'obra- o si, per contra, es tracta d'una reproducció, tesi que apunten els propietaris de la finca.

Aquest dijous han pogut entrar a la finca un arquitecte i una arqueòloga dels serveis territorials de Cultura a Girona i un arqueòleg i historiador dels serveis centrals del departament. Tots tres han pogut prendre mides del claustre -situat al jardí i a tocar d'una piscina-, fer-ne diverses fotografies i un croquis sobre el conjunt i també han parlat amb els propietaris de la finca. Segons fonts del departament, els propietaris s'han compromès a lliurar tot un seguit de documentació que els experts els han requerit.

Aquest claustre està instal·lat a la finca Mas del Vent des del 1959, com ho corroboren fotografies que es troben a l'Arxiu Municipal de Palamós i que recullen el moment del muntatge. Mai abans, però, cap tècnic d'una administració havia pogut accedir a la finca per investigar l'origen i les característiques del conjunt. Ha estat el professor de la Universitat de Girona Gerardo Boto qui ha destapat l'existència d'aquest conjunt en una finca privada després de veure fotografies del claustre en una revista d'arquitectura i disseny francesa. Boto n'ha ressaltat les similituds que presenta amb d'altres obres de cabdal importància del romànic, com el claustre de Santo Domingo de Silos, a Burgos.

Arran d'aquesta investigació, el Departament de Cultura havia fet diversos requeriments als propietaris per demanar-los poder accedir a investigar la peça però mai se'ls 'havia permès l'accés. Després que el tema hagi saltat a la llum pública, els amos de la finca van emetre un comunicat dimecres a la tarda on anunciaven que permetien l'accés dels tècnics del departament. En el mateix comunicat, també asseguraven que no hi havia voluntat d'ocultar l'existència del claustre ja que a l'Arxiu Municipal hi havia constància de les imatges del muntatge, datades de 1959.

Els propietaris, a més, posaven en dubte l'autenticitat del conjunt i assenyalaven que havia estat comprat a Madrid, on es trobava a desmuntat a un magatzem. La compra es va fer el 23 de juliol de 1958.

Després que els tècnics hagin pogut accedir aquest dijous, hauran d'estudiar tota la informació recollida abans no puguin determinar si es tracta d'un claustre original o, simplement, d'una reproducció. Segons fonts del departament, aquest dictamen tardarà uns dies.