Bars i restaurants de Platja d'Aro reobren esperant el cap de setmana

L'associació que els agrupa demana a l'Ajuntament que compensi els que es troben més allunyats del centre

Terrasses obertes a primera línia de mar al costat d'altres que encara tenen cadenats a les taules i cadires. I així, també a l'eix comercial i en altres punts del municipi.

Els bars i restaurants de Platja d'Aro (Baix Empordà) viuen de manera desigual l'entrada a la fase 1 de la desescalada. Els qui han optat per obrir estan satisfets d'aquesta reentrada, tot i que, de mitjana, estiguin a la meitat d'aforament. "Comencem a veure moviment", diu l'encarregat de l'MB Lounge, Brian Carmona.

L'associació que agrupa els locals explica que, sobretot, al cap de setmana obriran "molts bars i restaurants". Ara bé, també demana a l'Ajuntament compensar els més allunyats del centre (on es tallarà el trànsit i les taules guanyaran espai a la calçada).

Cada vegada que arriben clients, l'encarregat els rep a l'entrada de la terrassa. Els porta fins a la taula i els la desinfecta davant seu. Quan s'asseuen, els para la taula i els pren la comanda. Són cap a les dues de la tarda i l'MB Lounge de Platja d'Aro, situat just al passeig marítim, té la terrassa mig plena.

"Nosaltres som un dels dos restaurants del passeig que tenim tot l'any obert; per això, avui hem decidit tornar a servir", explica Brian Carmona. L'MB Lounge portava des del 13 de març tancat, just abans que es decretés l'estat d'alarma pel coronavirus, i amb el pas a la fase 1 és un dels restaurants de Platja d'Aro que ha reobert la terrassa.

L'encarregat explica que aquest matí l'han passat servint refrescos i cafès, i que al migdia ja han començat a rebre clients per dinar. Al passeig marítim també n'hi ha algun altre que ha decidit reobrir terrassa, però no són tots.

"És normal que als primers dies hi hagi una mica de por per veure com surt tot", diu Carmona, en referència als qui encara romanen tancats. "També és veritat que, de retruc, això ens compensa, perquè hi ha una mica menys de competència", admet.

A les taules hi ha parelles i famílies. Unes quantes, d'estrangers que viuen tot l'any a Platja d'Aro. I entre els grups, n'hi ha un de peculiar. El formen cinc treballadors d'una start-up, Graber, que connecta viatgers amb compradors. Són d'Argentina, Rússia o ciutats dels Estats Units (com San Francisco o Nova York).

"Just un dia abans de la quarantena, vam anar a una casa de Santa Cristina d'Aro; i amb l'estat d'alarma, va ser complicat poder tornar als nostres països", explica l'Álvaro, que és argentí. Han passat el confinament junts i avui, amb el pas a fase 1, han decidit anar-se'n a dinar arran de mar. "Ho trobàvem a faltar", admet l'Álvaro.

Obertura desigual

La imatge de terrasses mig plenes just al costat d'altres de desmuntades o tancades del tot es repeteix arreu de Platja d'Aro. A l'eix comercial, format per l'Avinguda S'Agaró i la Cavall Bernat, per exemple, també s'alternen aquells bars i restaurants oberts amb els altres que, de moment, mantenen la persiana abaixada.

El president de l'Associació de Bars, Restaurants i Oci de Platja d'Aro, Jordi Díaz, explica que al cap de setmana n'obriran "molts". També, esperant que el bon temps acompanyi i això animi la gent que viu arreu de la regió sanitària a acostar-se a la platja per dinar o sopar-hi. "La majoria dels restauradors són autònoms; tothom vol obrir, fer caixa, pagar lloguers i fer girar l'economia", explica Díaz.

El president, però, també demana a l'Ajuntament que sigui amatent, i que miri de compensar aquells establiments d'hostaleria més allunyats del centre. I és que a l'eix comercial, d'aquí a pocs dies es preveu tallar el trànsit a partir del migdia, i permetre que les terrasses se situïn damunt l'asfalt (alliberant la vorera per als vianants).

"Crec que la decisió que s'ha pres des de l'Ajuntament és correcta, perquè també demostra que a Platja d'Aro es fan coses", diu el president, en referència a impulsar mesures per ajudar el teixit econòmic a contrarestar l'impacte del coronavirus. "Però també cal mirar que altres locals i restauradors no se sentin perjudicats, perquè no és el mateix que es tanqui el carrer i es guanyi espai per aquí que no pas haver-ho de fer d'altres maneres", conclou el president de l'associació.