Setze treballadors del geriàtric Les Vetes de Salt donen positiu per coronavirus

Han esperat una setmana a conèixer els resultats

El 37% de la plantilla del geriàtric Les Vetes de Salt (Gironès) ha donat positiu per coronavirus, tots ells asimptomàtics.

En total, són setze dels 43 treballadors d'aquesta residència els que s'han contagiat, segons ha informat seva directora, Àngels Teixidor. En concret, hi ha set auxiliars de geriatria, dues persones de la neteja, una recepcionista, una cuinera, una fisoterapeuta, un informàtic, una treballadora social i una psicòloga. El problema és que totes aquestes persones han continuat treballant al centre durant una setmana, que és el temps que han trigat a arribar les proves.

Aquesta demora fa que Teixidor cregui que hi poden haver avis que hagin contret la malaltia i que quan se'ls va fer la prova van donar negatiu. Salut va testar a 49 usuaris el dia 4 de maig, i l'endemà ja tenia els resultats, però no va fer el mateix amb els treballadors. De fet, no va ser fins cinc dies després que els hi va fer la prova – el dia 9 - a través de dos voluntaris d'Open Arms. Els resultats, però, no s'han sabut fins aquest dissabte al matí, set dies més tard.

En total doncs, han estat dotze els dies que han passat entre que els dos voluntaris de l'ONG van recollir les proves on es van detectar els tres casos entre els residents, fins que s'han conegut els setze positius dels treballadors, un fet que molesta la directora. "Nosaltres anem molt en compte i treballem sota mesures de seguretat, però el contacte hi és", assenyala Teixidor.

A més, la responsable del centre recorda que els professionals contagiats "han continuat fent vida normal" durant aquests dies i, per tant, poden haver transmès el virus. "Hem sortit a comprar, a llençar les escombraries o a fer esport sense saber res perquè estàvem asimptomàtics", concreta.

Esperar noves proves

Teixidor explica que durant aquests dies s'han posat en contacte amb Salut, el Centre d'Atenció Primària i el Servei d'Epidemiologia de Girona. Aquest dissabte li han confirmat que s'haurien de fer noves proves, tant als usuaris com als professionals del centre, però no li han sabut confirmar ni com ni quan es faran.

La directora deixa clar que "la fotografia no tindrà res a veure" amb la del 5 de maig, dia en què es van detectar els primers tres casos d'avis asimptomàtics, i que van quedar en un zona d'aïllament. "De moment s'han limitat a dir-nos que els treballadors es quedin a casa amb la baixa, que aïllem els avis afectats i que extremem les mesures de precaució", remarca.

Teixidor ha lamentat la situació i considera que "no té cap sentit" la manera d'actuar per part de Salut en el cas de la residència Les Vetes de Salt.