Condemnen Núria Pòrtulas i dos antisistema per insultar i agredir dos Municipals de Girona

La sentència, que dóna plena credibilitat al relat dels policies, absol els agents dels delictes de tortures i detenció il·legal

Els fets que ara s'han sentenciat van tenir lloc el 19 de març del 2009. Aquell vespre, la jove antisistema de Sarrià de Ter (Gironès) i dos activistes més estaven enganxant cartells reivindicatius en llocs no autoritzats de la ciutat, dins la campanya 'Núria absolució!'.

Segons recull la sentència, l'enfrontament amb els agents va tenir lloc pels voltants del 'bar Núria', situat a la plaça Poeta Marquina. Un policia local que passava per allà en moto va veure el grup i va aturar els tres joves anarquistes per identificar-los.

Aleshores, segons recull la sentència, Josep Oriol Petit va ventar un cop de puny a la cara de l'agent. El policia es va llançar damunt l'antisistema per immobilitzar-lo i tots dos van caure a terra, on van començar a forcejar.

Mentre tot això passava, Pórtulas i l'altre jove, Pablo Montes, van provar d'ajudar el seu company. Al final, tots tres antisistema van acabar detinguts, després que tres policies més anessin a socórrer l'agent a qui Petit havia agredit.

Durant la detenció, Pórtulas i Montes no van deixar d'increpar els agents dient-los insults com ara "gossos" i "repressors". Per aquests fets, els tres joves antisistema s'enfrontaven a penes d'entre vuit i setze mesos per atemptat a agents de l'autoritat, lesions i resistència.

El dia del judici, però, Pórtulas i els seus dos companys no van ser els únics a asseure's a la banqueta dels acusats. També ho van fer els quatre agents de la Policia Municipal, per a qui l'acusació particular demanava fins a set anys de presó per detenció il·legal i tortures. Segons aquesta part, els policies es van extralimitar en l'exercici de les seves funcions i van carregar contra els joves sense motius.

Durant la vista -com era d'esperar- les versions d'uns i altres van ser diametralment oposades. Per una banda, Pórtulas i la resta d'antisistema van assegurar haver estat víctimes d'una "càrrega policial brutal". I per l'altra, els quatre agents van declarar haver detingut els joves per la seva actitud hostil envers ells.

Credibilitat, entre d'altres, pels insults

L'Audiència, a l'hora de dictar sentència, dóna plena credibilitat al relat dels policies. Però no ho fa per la seva simple condició d'agents, sinó per diverses proves que -segons creu el tribunal- recolzen la versió que van explicar al judici.

D'entrada, la sentència es fa ressò de les lesions d'uns i altres. En aquest punt, assegura que les "rascades i escoriacions" que presentava Petit no són compatibles amb el fet que li haguessin clavat una pallissa mentre el detenien, com sostenia l'antisistema. En canvi, però, l'agent que va rebre el cop de puny sí que tenia un ull de vellut.

Tot i això, aquella prova que, per al tribunal, no deixa lloc per als dubtes és una gravació telefònica. La conversa reprodueix la trucada que va fer un dels agents aquell 19 de març a la sala de coordinació demanant reforços. Durant la trucada, i mentre relata els fets, l'agent titlla els antisistema de "pollosos" en fins a quatre ocasions.

Doncs bé, per a l'Audiència de Girona, aquests "qualificatius inapropiats" són els que, precisament, fan que es pugui donar total credibilitat a allò que relata el policia durant la trucada (és a dir, que els tres antisistema els han insultat i agredit). I és que, segons el tribunal, si l'agent hagués sabut que després aquesta gravació es faria servir com a prova per al judici, segurament hauria fet servir "un llenguatge políticament més correcte" del que va utilitzar.

Per aquests motius, l'Audiència absol els quatre policies i conclou que, a l'hora de detenir Núria Pórtulas i els dos antisistema, els agents van actuar correctament i "fent servir la mínima violència imprescindible" per reduir el grup.

Pel que fa als tres antisistema, el tribunal condemna Pórtulas i Montes a pagar una multa de 50 euros per una falta de menyspreu a agent de l'autoritat. I a Josep Oriol Petit, que va ser qui va agredir l'agent, la sentència li imposa una pena d'un any de presó i una multa de 150 euros per un delicte d'atemptat a agent de l'autoritat i una falta de danys. A més, l'Audiència de Girona també l'obliga indemnitzar el policia amb 385 euros.