Arriba a judici l'enfrontament entre Núria Pòrtulas i dos antisistema amb quatre policies Girona

El fiscal demana que condemnin els tres joves mentre la defensa acusa els agents de delictes de tortura

La disputa entre els tres joves i els quatre agents de la Policia Local va començar perquè el grup entre el que hi havia Núria Pòrtulas estava penjant cartells a la plaça Poeta Marquina. A partir d'aquest punt, el relat dels fets de l'acusació pública i el lletrat Benet Salellas és totalment dispar.

Segons el fiscal, un dels agents es va apropar al grup de joves per comprovar si tenien autorització per penjar els cartells. Els va demanar que s'identifiquessin però, continua relatant el fiscal, s'hi van negar i "amb la intenció de menysprear-lo", un dels joves li va dir "sou uns gossos i uns repressors". Uns insults als que també es va afegir l'acusada, sosté el fiscal, dient "sou uns gossos més que gossos".

Va ser llavors quan, relata l'acusació pública, un dels joves va donar un cop de puny a la cara del policia. Després, quan l'agent el va intentar reduir, el va agafar pel cas i el va tirar cap enrere, fent-lo xocar contra un vehicle que hi havia aparcat. "En aquell moment, els dos altres acusats es van llançar sobre l'agent, subjectant-lo", ressalta el fiscal que afegeix que en aquell moment va arribar un altre agent a ajudar-lo i que va forcejar amb dos dels joves. L'agent va aconseguir reduir el jove que li havia ventat el cop de puny.

Finalment, sosté el fiscal, els joves van assegurar a crits que denunciarien els agents per repressió policial mentre l'acusada cridava "gossos, fills de puta". Per això, considera que un dels joves, Josep Oriol P. és autor d'un delicte d'atemptat i una falta de lesions i demana que el condemnin a 1 any i 4 mesos de presó i una multa de 360 euros. Als altres dos, Núria Pòrtulas i Pablo M. F. els acusa d'un delicte de resistència pel que demana que els condemnin a 8 mesos de presó cadascun.

Detenció il·legal i tortura

La versió dels tres joves és totalment oposada. Els joves asseguren que estaven penjant cartells a un espai autoritzat i que va passar un agent amb moto que els va dir alguna cosa que "no van entendre". Llavors, es va apropar un home vestit de paisà, no es va identificar com a policia i va demanar als tres antisistema que s'identifiquessin. L'escrit de conclusions provisionals del lletrat Benet Salellas recull que mentre els demanava la identificació els va empènyer contra la paret del bar Núria.

Segons l'escrit, els tres joves s'estaven identificant i facilitant la feina policial quan va arribar un altre agent amb moto, va pujar a la vorera i va trepitjar el peu d'un dels joves. No li va provocar lesions però seguidament, ressalta el lletrat, li va etzibar un cop de puny a la cara i després el va arrossegar pel carrer agafat pel coll fins a enclastar-lo contra un vehicle aparcat en doble fila.

Seguidament van arribar dos agents més "i sense informar-se prèviament de què passava" van afegir-se a l'actuació aplicant "violència física desmesurada i injustificada" contra el jove. L'acusació sosté que el jove va rebre una "autèntica pallissa" a cops de puny i puntades de peu.

El lletrat considera que els agents van abusar del seu càrrec perquè volien "castigar" els tres joves per la seva ideologia llibertària. Núria Pòrtulas i els altres dos van acabar detinguts. Per això, el lletrat qualifica els fets de detenció il·legal, delicte de tortura i una falta de lesions pels que demana fins a 7 anys de presó, 16 d'inhabilitació i 1.800 euros de multa.