Un excés de sal a l'aigua mata centenars de peixos a la riera del Llémena

Els exemplars, bàsicament barbs de muntanya i bagres, s'han trobat aigües avall de la depuradora de Sant Esteve

Els peixos van aparèixer morts aquest passat cap de setmana, després que diversos veïns de la zona alertessin de la seva presència. En total, se'n van comptabilitzar entre 200 i 300 exemplars, sobretot d'espècies típiques de la zona (barbs de muntanya, bagres i també, alguna truita).

La zona on es van localitzar és en un tram d'un mig quilòmetre de la riera del Llémena, un afluent del Ter. Els peixos es trobaven aigües avall de la depuradora de Sant Esteve del Llémena. Fins a la zona s'hi van desplaçar Agents Rurals i també tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

La causa de la mort dels peixos va ser un excés de salinització puntual de l'aigua de la riera. "Es va trobar un excés de sal a la sortida de la depuradora, tot i que les causes exactes del per què aquesta aigua va anar a parar a la riera encara no s'han esbrinat", indica Francesc Oliveras.

Els tècnics de l'ACA han inspeccionat la depuradora i, a priori, han conclòs que els sistemes funcionaven. "Cal tenir en compte que a Sant Esteve hi ha fàbriques d'embotits i de pernils, i que la depuradora hi ha moments en què té problemes per diluir la sal que produeixen les empreses", indica l'alcalde.

Depuradora biològica

Oliveras també explica que la depuradora funciona mitjançant sistemes biològics i que, per tant, "si li va arribar un excés de sal, l'aigua que va sortir cap a la riera també en portava". Els Agents Rurals van retirar la majoria dels peixos morts i l'intensa pluja que va caure el mateix diumenge va contribuir a oxigenar l'aigua de nou.

"En ploure, això també va afavorir que aquells peixos que s'havien quedat una mica estabornits per la presència de sal també es revifessin", concreta Francesc Oliveras. Des de l'Ajuntament de Sant Aniol de Finestres -del qual depèn Sant Esteve- ja s'ha parlat amb els diversos agents implicats (el Consell Comarcal, que gestiona la depuradora, i les empreses) perquè aquesta situació no es repeteixi.

"Hi estem tots a sobre perquè no torni a passar", concreta Oliveras. La riera del Llémena és un dels ecosistemes inclosos dins la xarxa de protecció Natura 2000.