Les plaques solars instal·lades a Figueres han suposat un ingrès de 17.000 euros

Una prova pilot permetrà conèixer el consum real dels electrodomèstics de 25 llars amb la instal·lació de comptadors intel·ligents

Aprofitant que aquest dimarts 5 de juny és el Dia Mundial del Medi Ambient, l'Ajuntament de Figueres ha donat a conèixer el balanç dels primers vuit mesos de funcionament de la coberta fotovoltaica de la plaça Catalunya. Amb una superfície total de 1.252 metres quadrats de plaques, la instal·lació ha generat fins al dia d'avui un total de 86,66 Mwh/any, una energia que els ha permès ingressar 16.750 euros. El regidor de Medi Ambient, Pere Giró, ha explicat que el consistori el que fa és "vendre la potència generada a la companyia elèctrica" i que la previsió és ingressar uns 30.000 euros a l'any, una xifra inferior als 40.000 euros anunciats durant la seva inauguració. Això s'explica per què les tarifes reals han estat inferiors a les calculades inicialment. Els diners obtinguts es "revertiran" a altres mesures d'eficiència energètica.

Aquest fet, però, no ha fet deslluir el que ha anomenat "vaixell insígnia" de la ciutat en matèria de Medi Ambient, ja que, segons paraules del regidor, la "rendibilitat és màxima" si es té en compte que l'Ajuntament no va haver de posar un sol euro per pagar la inversió necessària, ja que es van acollir a un dels 'plans Zapatero'.

Fre al pla de lloguer de sostres d'edificis públics

Ara, però, els temps han canviat i la falta d'ajuts ha obligat a deixar en suspens un pla que Figueres tenia previst i que consistia en llogar els teulats d'edificis públics per a instal·lar-hi plaques fotovoltaiques i altres mecanismes per a captar energia. "Als inversors ja no els interessava després que l'Estat anunciés que deixava de donar ajuts a les energies renovables" el gener passat, explica Giró.

Un estalvi de C02 equivalent a vuit llars per any

A les onze del migdia, el marcador indicava una potència energètica de 57.40 kw, lluny encara dels 90 kw que pot produir com a màxim la coberta fotovoltaica. La pantalla també inclou l'estalvi energètic acumulat, que a dia d'avui és de 43.33 tones de C02, el que equival a l'emissió de quatre llars juntes. La previsió és que anualment es pugui arribar a doblar aquest estalvi a l'any. Amb aquestes xifres a la mà, Figueres ja compleix part dels compromisos inclosos en el Pacte d'Alcaldes com són la reducció d'un 20% del C02 l'any 2010 i un increment del 20% de les energies renovables, una iniciativa europea per combatre el canvi climàtic.


Prova pilot a la demarcació

Abans de l'estiu, està previst que un total de 10 famílies de Figueres i 15 més de la resta de la comarca puguin utilitzar de forma voluntària un comptador intel·igent d'electricitat per tenir un "estudi real" de la despesa de la casa. Després d'una prova pilot a Sabadell, ara s'ha decidit provar-ho també a l'Alt Empordà, amb la col·laboració de l'Institut Català de l'Energia (ICAEN), el Consell Comarcal i l'Agència Local de l'Energia de Figueres.

La tècnica d'aquesta oficina, Montse Porterías, explica que les famílies interessades es poden posar en contacte amb ells per sol·licitar l'aparell. L'experiència consisteix en tenir durant dues setmanes aquest comptador que marca amb dades reals el consum elèctric de cada moment, de manera que es pot veure quins són els aparells menys eficients. "Això permet, per exemple, que decideixis desendollar un televisor perquè t'adones que gasta molt fins i tot quan està en stand-by", explica.

Aquesta actuació formarà part de les activitats incloses en la Setmana de l'Energia que es farà del 22 al 28 de juny, amb un programa que inclourà xerrades i una exposició.