Els gironins han fet unes 700 donacions de sang menys en els primers cinc mesos d'aquest any

La principal causa del descens són les quasi mil bosses de menys recollides en la marató d'Olot

Després que el 2011 les comarques gironines recollissin al voltant de 2.000 bosses menys que l'any anterior -el 2010 se'n van aconseguir 36.200-, en els primers cinc mesos del 2012 el descens ja és d'unes 700. Profitós, però, es mostra esperançat i confia recuperar aquest decrement i continuar situant la Regió Sanitària de Girona en la primera de Catalunya en donacions.

El president de l'Associació de Donants de Girona i de la Federació de Donants de Sang de Catalunya, Marc Ibars, ha recordat que l'any passat les donacions van disminuir a la demarcació per primera vegada després de 35 anys -els que té de vida l'associació. Es va registrar un descens arreu de Catalunya, tot i que ja estava previst per la disminució de l'activitat terapèutica, ha explicat Ibars. Aquest 2012, amb una previsió que torna a l'alça i amb un consum de sang superior al 2011, el global de donacions a Catalunya se situa un 1% per sobre de l'any passat, mentre que les comarques gironines continuen baixant, i "això és molt preocupant". "Potser la Regió Sanitària de Girona deixarà de ser la primera de Catalunya en donació de sang", ha alertat Ibars, menys optimista.

Marató a Salt el 9 de juny

Profitós i Ibars han fet aquestes declaracions en la presentació de la marató que tindrà lloc a la Casa de Cultura Les Bernades de Salt el dissabte vinent. L'última vegada que aquesta localitat del Gironès va acollir una marató va ser el 2009, quan es van recollir 300 bosses de sang. L'alcalde, Jaume Torramadé, s'ha mostrat favorable a celebrar maratons cada any i ha reptat els saltencs a superar la xifra de donacions de fa tres anys.

La marató de Salt anirà acompanyada del rodatge d'un 'flashmob' el mateix dissabte a les 13.00 h -l'assaig general es farà dues hores abans a l'Escola de Dansa Nou Espiral de Salt. D'altra banda, durant el dia es faran activitats festives com un recital musical i un de poesia, una cantada d'havaneres, o un espectacle de màgia i un de pirotècnic, entre d'altres. Així mateix, s'oferiran refrigeris als participants i serveis com el de guarderia. L'horari de les donacions serà de 10.00 h a 15.00 h i de 16.00 h a 21.00 h.

Profitós ha volgut subratllar la importància d'aquesta marató i les que es faran posteriorment, ja que han de servir perquè no s'hagi de "patir" a finals d'agost i principis de setembre per falta de reserves.