Càritas Girona: 'Abans de rescatar bancs, cal rescatar persones'

La ONG catòlica assegura que la pobresa té noves cares a Girona i que s'estan vivint els moments més complicats des que va començar la crisi

Càritas de Girona ha fet una crida i ha demanat a les administracions que no traspassin "línies vermelles". Segons ha afirmat el director, Ramon Barnera, aquesta és l'expressió que usen les administracions per alertar que hi ha aspectes que són intocables i, amb aquest mateix llenguatge, han demanat als polítics que no retallin en polítiques socials.

Segons Barnera, les "línies vermelles" que no es poden traspassar són les de retallar en polítiques que combaten la pobresa. "Hem de recordar que les polítiques dirigides a les persones que viuen en la pobresa han de ser un servei públic essencial igual que sanitat, l'educació o les pensions i una gestió més austera no ha comportar retallar els serveis socials", ha afirmat el director de Càritas, que també ha recordat que els governs tenen la missió "per llei" de cobrir necessitats bàsiques com el menjar o l'habitatge.

El director de Càritas ha assegurat que estem a un pas de "declarar l'estat d'excepció social" i que les administracions han de ser conscients de la gravetat de la situació. "Estem passant pel moment més complicat i no sabem si hem tocat fons", ha alertat Barnera, que també s'ha referit a la injecció de 23.000 MEUR de diners públic que l'Estat ha destinat al rescat de Bankia. "Abans que rescatar bancs, s'han de rescatar persones", ha sentenciat.

El director de Càritas, Ramon Barnera, ha detallat també que han patit una davallada en les subvencions procedents de les administracions públiques i que, a mes de juny, hi ha partides del pressupost d'enguany que encara no tenen confirmades i que els dificulta "quadrar" el pressupost. Pel què fa a les aportacions particulars i donacions, Barnera ha explicat que la societat és "conscient" del moment i que es mantenen. "Hem de fer una crida a les administracions, la societat civil i les empreses per anar tots a una i poder mantenir la cohesió social", ha defensat.

Més persones i amb més problemes

Càritas ha presentat aquest dilluns la memòria del 2011, que reflecteix un augment de les atencions. El secretari general de l'ONG, Martí Batllori, ha explicat que durant el 2010 es van atendre -a través de l'acollida i el programa d'aliments- un total de 29.005 persones i que el 2011 s'ha tancat amb 37.109, un 22% més. Això s'explica, en bona part, per la posada en marxa dels vuit Centres de Distribució d'Aliments (CDA) que -amb la col·laboració d'ajuntaments, la Generalitat o la fundació 'la Caixa'- permeten als beneficiaris adquirir a preus molt baixos un seguit de productes.

Segons ha explicat Batllori, durant els primers mesos d'aquest any estan mantenint xifres similars d'atencions però han detectat que les persones que arriben no només tenen un tipus de necessitats. Fins fa pocs mesos, els beneficiaris requerien l'ajuda de Càritas o bé perquè no tenien feina, o bé perquè tenien problemes per pagar factures o perquè necessitaven aliment. Ara, segons el secretari general, una mateixa persona presenta diferents problemàtiques i això fa que necessiti diverses intervencions per part de programes que promou Càritas.

A més, s'han detectat l'arribada de nous perfils. "Atenem gent que mai ens ho hauríem pensat, aquells que fins fa poc estaven considerats classe mitja", ha explicat el director de la ONG, Ramon Barnera. En relació a anys anteriors, Barnera ha descrit que van en augment les atencions que fan a joves aturats que cerquen la primera feina, aturats recents, famílies joves d'entre 20 i 40 anys amb nens, dones soles amb càrregues familiars, homes de 45 anys que no poden pagar l'habitatge, immigrants amb situació irregular o dones amb pensions baixes. "La pobresa s'ha estès i ha arribat a l'escala de casa nostra, cada vegada incorporant més cares noves", ha reflexionat el director de l'entitat.

El bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha demanat als ciutadans que tinguin una vida "austera" que permeti oferir als altres "una opció de viure" i ha reivindicat que sortir de la crisi no requereix només de "qüestions tècniques sinó també de qüestions ètiques". "Cal recuperar valors com la compassió, la humanitat, la solidaritat o el compromís per la justícia social", ha reivindicat.

Més gent que es queda sense casa

De la memòria del 2011, també es desprèn un augment molt significatiu (del 122%) de les consultes per assessorament de deutes, principalment de persones que veuen que poden perdre l'habitatge per no pagar la quota de la hipoteca. El 2010 es van registrar 137 consultes i, aquest 2011, han pujat fins a les 305. Càritas ha demanat una "amnistia hipotecària" per tal que les persones que no poden pagar el deute contret amb el banc "puguin tenir una segona oportunitat".
  • Ramon Barnera, diu que abans de rescatar bancs s'han de rescatar persones © ACN