Tret de sortida a la candidatura del triangle dalinià per ser Patrimoni de la Humanitat el 2014

Tres ajuntaments i la Fundació Gala-Salvador Dalí inicien el camí per convèncer l'Estat perquè presenti la candidatura a la UNESCO

Comença el camí per "fer un pas més" en el reconeixement i prestigi que el geni de l'Empordà va aconseguir a través de la seva obra i, al mateix temps, garantir-ne la conservació i protecció del territori on s'emmcarca. Així ho ha explicat l'alcalde de Figueres, Santi Vila, on ha reconegut que aquesta candidatura és "tot un repte" per als empordanesos, perquè com passa en aquests casos, no hi ha garanties d'èxit en tractar-se d'un procés "llarg" on hi ha altres monuments que aspiren a aquest mateix reconeixement.

Amb tot, l'alcalde ha assegurat que tenen les forces i la "il·lusió" per arribar "fins al final" i que estan convençuts que durant el procés "s'engrescarà a tots els ciutadans". De moment, compten amb el suport de la Generalitat, que ha vist amb molt bon ulls la candidatura, però ara caldrà fer una feina de "persuasió" i "seducció" per convèncer l'Estat, que és qui, a través del Ministeri de Cultura, perquè porti el triangle dalinià fins a París. Passat l'estiu, se sabran quins altres monuments espanyols aspiren també a ser proclamats Patrimoni de la Humanitat.

Els tres requisits exigits

El triangle dalinià reuneix els tres requisits indispensables que exigeix la UNESCO: ser universal, excepcional i autèntic. Unes propietats que, segons l'experta i directora de la candidatura, Carme Polo, caldrà exposar i il·lustrar en un dossier per tal de demostrar que l'obra de Dalí i els tres espais són "únics al món", fets a la mida i sota la inspiració del mateix artista i que s'ha mantingut i conservat tal com ho va deixar. I és aquí on juga un paper fonamental la Fundació Gala-Salvador Dalí, com a "garant" d'aquesta autenticitat perquè durant tots aquests anys s'ha encarregat de gestionar-ho fent una feina "magnífica", segons Polo.


Entre les dificultats, hi ha que es tracta de l'obra d'un artista contemporani, a diferència d'altres candidatures que tenen com a objectiu impulsar patrimoni molt més antic. Cal recordar que les ruïnes d'Empúries també van iniciar un procés per ser candidats a Patrimoni de la Humanitat però finalment no va arribar a bon terme.

Un procés "llarg"

El primer pas ja s'ha fet amb la unió de tot el territori -els tres municipis (Figueres, la Pera i Cadaqués- que han apostat pel projecte però queda molt per fer. S'està ultimant un document inicial que l'Estat haurà d'enviar a la UNESCO, per després presentar un document en profunditat de la candidatura on s'exposin i justifiquin tots els elements. El termini s'acaba el març del 2013 i, si el govern espanyol aposta per la candidatura, s'obrirà un període d'un any durant el qual una comissió d'experts internacionals estudiaran de forma detallada la candidatura i faran una visita al territori. Això serà a finals del juliol del 2014 i a la tardor d'aquell any se sabrà si finalment és proclamat Patrimoni de la Humanitat.

Aconseguir aquest reconeixement suposa una garantia de protecció de cara a les futures generacions però també un bon reclam per als turistes i amants de la cultura, ja que passarà a formar part d'una llista de prestigi a nivell internacional.

La presentació s'ha fet davant de la Torre Galatea de Figueres i s'ha comptat també amb la presència del l'alcalde de la Pera, Josep Pi; el de Cadaqués, Joan Figueras; el vicepresident del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Joaquim Felip, i el secretari general de la Fundació Gala-Salvador Dalí, Lluís Peñuelas.