Platja d'Aro dividirà la platja en vuit sectors

La mesura forma part d'un pla de xoc amb més de 40 accions econòmiques i socials

Promocionar-se com a destinació segura davant el coronavirus. Amb aquest objectiu, Platja d'Aro dividirà la sorra per sectors aquest estiu. De punta a punta de passeig marítim, la Platja Gran del municipi s'estén al llarg d'uns 2 quilòmetres. "Aquesta configuració ens ajuda a dividir-la", concreta l'alcalde, Maurici Jiménez.

A l'hora de sectoritzar-la, allò que es farà serà aprofitar les passeres que connecten el passeig amb l'aigua. En total, hi haurà vuit divisions, cadascuna de les quals farà entre uns 200 i 250 metres d'amplada. "A partir d'aquí, i en funció dels metres quadrats que hi hagi a cadascuna, calcularem quin pot ser l'aforament màxim", explica Jiménez.

No seran xifres tancades, perquè cada tram tindrà les seves especificitats. Per exemple, l'espai es reduirà en funció de si hi ha guinguetes o bé altres serveis (com ara lloguer de gandules o para-sols). Allò que manarà a l'hora de calcular l'aforament, això sí, serà la distància de seguretat que hi haurà d'haver entre tovalloles.

Abans d'accedir a la sorra, els banyistes es trobaran amb un informador. En total, se'n contractaran fins a 35. Ell els dirà si podran situar-se en aquell tram de platja o bé, en cas que estigui ple, els redirigirà cap a un altre. Es podrà parar la tovallola sol, en parella o bé en grup (en el cas de famílies, per exemple). Això sí, caldrà que tots aquells qui no vagin junts se separin 9 metres de la resta.

Sense distinció d'edats

Maurici Jiménez explica que, a diferència de Lloret de Mar (Selva), aquí no s'ha optat per sectoritzar la platja per edats. "En un municipi d'oci i lleure com és el nostre, demanar-li a una família que se separi quan vagi a la platja no ens semblava la fórmula més adequada", concreta l'alcalde. I hi afegeix: "El que hem fet és apostar perquè els informadors garanteixin que es compleixen les mesures de seguretat".

Allò que sí que es farà, però, serà restringir certes zones que seran prioritàries per als majors de 70 anys o gent amb mobilitat reduïda. Són aquelles que es troben al costat de passeres on hi ha línies de vida o bé estan al costat de llocs de vigilància dels socorristes.

La divisió per seccions no només es farà a la Platja Gran. S'estendrà a la resta de platges i cales del municipi, on també s'hi situaran informadors. Jiménez explica que aquests mediadors dependran de l'àrea de Seguretat. "Si veuen que no es respecten les distàncies, que es fa un mal ús de la platja o que hi ha grups que s'ajunten, aniran advertint i fent de mitjancers; però si no se'ls fa cas, lògicament avisaran la Policia Local", precisa l'alcalde.

Més espai per a terrasses i vianants

En paral·lel, l'Ajuntament també prioritzarà espais per a vianants i ampliarà aquell que es destina a terrasses. Sobretot, allà on aquests canvis seran més visibles és a l'eix comercial, situat a les avingudes S'Agaró i Cavall Bernat. "Al centre hi havia aglomeracions que ara no poden existir", subratlla l'alcalde, en referència al coronavirus.

Per això, la proposta que s'ha consensuat entre comerciants i restauradors passa perquè les terrasses se situïn damunt l'asfalt i la vorera sigui 100% exclusiva per als vianants, concreta Jiménez. La intenció és que a partir del migdia els cotxes ja no puguin passar per l'eix comercial. "D'aquesta manera, al matí garantim la lliure circulació i també el repartiment de mercaderies, i després, a partir de mitja tarda i sobretot durant la nit, la zona s'allibera de trànsit", concreta l'alcalde.

A banda del centre comercial, l'ampliació d'espais per a vianants i terrasses es durà a terme arreu del municipi. Per això, se suprimiran zones blaves i ja s'estan repintant part dels carrers.

En paral·lel, i per compensar els aparcaments que es perdran, l'Ajuntament n'habilitarà dos de dissuasius. El primer ocuparà 4.500 metres quadrats en una parcel·la dels Estanys (que un privat ha cedit) i el segon –aquest, més pensat pels qui vagin a les cales- ocuparà 2.800 metres quadrats a la zona de l'antiga discoteca Paladium.

Pla de xoc de 4,2 MEUR

Totes aquestes mesures s'inclouen dins un pla de xoc econòmic i social contra el coronavirus, que el consistori ha consensuat amb els diferents sectors del municipi. Inclou fins a 44 accions diferents, dividides en quatre eixos, a les quals s'hi preveuen destinar 4,2 MEUR.

D'entrada, un primer paquet d'accions fa referència a la reactivació econòmica i social. S'hi inclou, per exemple, crear un servei de mediació jurídica per als lloguers de locals comercials i oficines, l'impuls d'una targeta amb descomptes al comerç local, l'ampliació d'ofici de les concessions al passeig i a la platja durant un any, l'ampliació gratuïta dels metres quadrats que poden ocupar les terrasses o la gratuïtat de la zona blava fins a l'entrada en fase 2.

El segon eix, el de seguretat i mobilitat, és el que inclou la sectorització de les platges i cales, els canvis a l'eix comercial o els aparcaments dissuasius. Però dins aquest paquet d'accions, com concreta Jiménez, també es preveuen instal·lar dispensadors d'hidrogel al carrer o impulsar un nou pla de neteja i desinfecció del municipi.

El tercer eix se centra en el suport a les persones. Inclou les ajudes socials i d'emergència, el repartiment d'aliments, crear un grup de seguiment i suport emocional per als veïns, fomentar la formació on line o impulsar casals d'estiu per a infants amb totes les mesures de seguretat contra la covid-19.

Per últim, el quart eix se centra en garantir la viabilitat financera i l'estabilitat pressupostària de les finances municipals. Dels 4,2 MEUR que inclou el pla, 1,9 surten de noves altes de crèdit i els 2,3 MEUR restants, de reestructuració del deute.