La mala connexió a internet dificulta el teletreball i el seguir el curs escolar en alguns pobles rurals

Vilanova de Sau, les Llosses i l'Estany demanden aquest servei bàsic

Els pobles rurals porten anys amb problemes de connexió a internet i mala cobertura. Amb la irrupció de la covid-19 i el confinament, aquestes mancances s'han agreujat fins al punt que a municipis com Vilanova de Sau, l'Estany o les Llosses no es pot fer teletreball ni seguir les classes online o, si es fa és, és molt en precari.

Els ajuntaments reclamen a l'administració poder tenir aquest "servei bàsic" per deixar de ser "ciutadans de segona" i denuncien que no es pot atraure població i combatre el despoblament rural sense tenir-ho solucionat.

En cas d'avaria per la falta de manteniment de les línies, els ciutadans es queden desconnectats, una situació que crea molta angoixa en situacions d'emergència sanitària com l'actual.

A Les Llosses, un municipi de prop de 220 habitants situat a 9 km de Ripoll, la fibra no ha arribat encara i això impedeix als seus habitants poder fer teletreball.

El seu alcalde, Andreu Llimós, admet que el confinament ha "agreujat" el dèficit de cobertura. Creu que les antenes no estan prou dimensionades i que la demanda ha crescut perquè hi ha hagut propietaris de segones residències que passen el confinament al Ripollès. Entenen que és complicat fer arribar la connexió a un municipi amb 114 quilòmetres quadrats, però creu que és un servei essencial que, en el seu cas, els deixa en una condició de "ciutadans de segona". "Sabem que és costós de recursos i temps, però creiem que s'ha de solucionar i que cal fer-ho aviat", remarca. I recorda que des de les administracions es parla molt del "repoblament rural" i el reequilibri territorial, però sembla que internet sempre "es deixa per més endavant" i no acaba d'arribar mai.

Els problemes amb la cobertura venen de fa molts anys. Aquest és un municipi de cases disseminades i sense nucli on les operadores han descartat fins ara fer-hi arribar la fibra perquè no hi ha prou negoci. L'Eleonor ho sap molt bé perquè aquests dies de confinament ha hagut d'anar al seu lloc de feina, l'Ajuntament, al no poder fer-ho des de casa. Explica que des del 13 de març que van tancar l'edifici i que des de llavors hi treballa amb una altra companya mantenint les distàncies de seguretat. "Per sort visc al mateix municipi on treballo", afirma.

Aquesta veïna explica les vicissituds que estan fent aquests dies a casa per poder seguir les obligacions escolars de les seves dues filles. Tenen dues connexions a internet que no passen de les 3 megues i han de fer torns perquè el sistema aguanti. Les videoconferències amb els ordinadors no són opció i només ho poden fer amb el mòbil fent de 'router', un sistema amb un cost molt alt per les dades mòbils que es gasten. "Això es pot fer puntualment, però no pas per fer teletreball", admet la veïna. D'altra banda, també han avisat a l'institut on estudia la filla petita de les franges horàries que no es podrà connectar per no coincidir amb la filla gran que estudia a la universitat i que també ha de seguir el curs telemàticament. Explica que aquesta situació de confinament ha accentuat encara més la sensació de no tenir les mateixes condicions que la resta de ciutadans.

Al poble també hi ha una estudiant que ha demanat poder utilitzar una connexió d'internet a un espai annex a l'Ajuntament per poder seguir el curs. Ja fa temps que es va crear per si algun veí ho necessitava.