Un centenar de persones protesten contra el desallotjament de la UdG

Els estudiants denuncien "l'actitud totalitarista" de la rectora i li exigeixen que dimiteixi

  • Els estudiants han entrat al pati de l'edifici per cridar proclames contra la rectora © ACN
    Els estudiants han entrat al pati de l'edifici per cridar proclames contra la rectora © ACN
  • Dues joves de la UdG cridant proclames en contra de la rectora © ACN
    Dues joves de la UdG cridant proclames en contra de la rectora © ACN
  • Els estudiants, concentrats a les portes del rectorat per expressar el seu rebuig al desallotjament © ACN
    Els estudiants, concentrats a les portes del rectorat per expressar el seu rebuig al desallotjament © ACN
Els estudiants han convocat aquesta protesta per mostrar el rebuig al desallotjament que, de matinada, han fet els Mossos d'Esquadra. A la protesta no només s'hi ha sumat estudiants sinó que també hi havia treballadors de la universitat i algun professor. La concentració ha durat tres quarts d'hora i ha començat a les portes de l'edifici.

Els joves han cridat proclames en favor de la universitat pública, contra les retallades i, especialment, han demanat la dimissió de la rectora. Anna Maria Geli ha requerit l'actuació dels Mossos d'Esquadra en dues ocasions des del passat desembre. La primera va ser a causa dels aldarulls protagonitzats per estudiants durant la inauguració oficial del curs que va comptar amb la visita del president de la Generalitat, Artur Mas. La rectora va demanar la intervenció de la policia i hi va haver càrrega policial. A causa dels aldarulls, fins a dotze persones estan citades a declarar davant del jutge.

Aquesta matinada s'ha produït la segona actuació policial en el sí de la universitat amb el desallotjament forçós de l'edifici del rectorat, ocupat pels estudiants des de dimarts. En aquesta ocasió, no hi ha hagut càrrega policial però els estudiants que dormien dins l'edifici han explicat que els agents els han immobilitzat "de manera violenta", no els han deixat usar els telèfons, els han escorcollat i, segons asseguren, també insultat. El desallotjament s'ha produït sense incidents remarcables ni detinguts.

Una de les portaveus dels estudiants, Agathe Dessaux, ha denunciat "l'actitud totalitarista" de la rectora per haver "trencat les negociacions i haver enviat els Mossos a la universitat". Dessaux ha recordat que diumenge van proposar al rectorat fer un referèndum vinculant sobre la continuïtat de la rectora -si el rectorat acceptava, aixecaven l'ocupació- però que els òrgans de govern de la UdG no el van acceptar. De fet, després de l'ocupació del rectorat, Geli ja ha dit que no pensa dimitir i ha assegurat que demanar la seva dimissió és una postura "reduccionista i minimalista" perquè el problema a la universitat és "d'abast més general".

El portaveu del SEPC a Girona, Jordi Alemany, ha remarcat que durant el curs el rectorat no els ha fet cas i que no han pogut començar a negociar fins que han ocupat l'edifici. "Ha quedat demostrat que quantes més mesures i més contundents siguin més escoltada serà la nostra veu", ha afirmat Alemany que ha assegurat que l'ocupació del rectorat "només és el començament". Alemany ha assenyalat que "la lluita estudiantil" continuarà en les pròximes setmanes i al llarg del curs vinent.

Per al dijous està previst el Consell de Govern d'aquest mes de maig. A l'ordre del dia hi consta l'aprovació del Pla Docent per al curs vinent -amb les variacions que venen marcades pel nou Reial Decret del ministre Wert- i la creació d'un consell assessor extern. Els estudiants no descarten mesures de protesta coincidint amb la reunió.