Olot es converteix en l'epicentre del món dels volcans amb el congrés Volcandpark

L'organització confia que la iniciativa generi més interès i activitat científica a l'entorn del vulcanisme català

Unes 250 persones s'han aplegat aquest matí a l'acte d'obertura del congrés Volcandpark d'Olot. La iniciativa, que portarà unes 100 ponències d'arreu del món a la capital de la Garrotxa, es concep amb un objectiu clar: compartir i intercanviar experiències internacionals sobre gestió i protecció de zones volcàniques.

Entre els assistents, hi ha més d'un centenar d'especialistes de tots els continents. A més de les ponències científiques, el congrés també s'obre al món escolar a través del Young Volcandpark (el programa d'activitats per a estudiants que es desenvolupa en paral·lel).

Durant l'acte d'obertura, la subdirectora general de Biodiversitat del Departament d'Agricultura, Concha Marchante, ha destacat que "els espais naturals protegits tenen un paper que va molt més enllà de la protecció i els seus límits físics", en referència als beneficis ambientals que aporten. I és que, precisament, l'organització del congrés també vol que el Volcandpark serveixi per generar més interès i activitat científica a l'entorn del vulcanisme català.

El director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Xavier Puig, ha dit, en referència a aquest punt, que el vulcanisme de la comarca "és discret, perquè ha creat i s'integra en un paisatge amable, ric i sense estridències que, al mateix temps, ha estat modelat i s'ha deixat estimar per l'home".

Una idea que ha compartit el secretari general de l'IAVCEI i professor d'investigació del CSIC, Joan Martí. "Els nostres volcans no són impressionants, però hem de compartir la zona i els nostres coneixements", ha reflexionat.

Al llarg de la inauguració, el director de l'Institut Geològic de Catalunya, Antoni Roca, ha destacat que el Volcandpark és un "punt de trobada" que servirà per "crear relacions, xarxes i complicitats per millorar el models de gestió dels nostres espais naturals". Per últim, l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, ha dit que el congrés converteix Olot, per uns dies, en "capital mundial del vulcanisme".

Ponències i geoturisme

Durant tot el dia d'avui, el programa científic ha tractat la gestió de zones volcàniques protegides amb ponents d'arreu del món i treballs que representen més d'un centenar d'institucions. L'encarregat d'obrir les sessions ha estat el geofísic i escriptor islandès Auri Trausti Gudmundsson amb l'exposició 'Com gaudir dels volcans - quan això és possible!'.

Al matí també s'han exposat experiències de zones volcàniques d'arreu del globus terraqui, amb aportacions de Nova Zelanda, Hawaii, Nicaragua, Portugal o els Estats Units. I a la tarda s'han exposat una vintena de pòsters (treballs de caràcter científic) on es descriuen diversos aspectes de gestió en aquestes zones volcàniques. Nou d'aquests pòsters els han elaborat membres de l'equip de gestió i col·laboradors del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

La sessió de tarda s'ha completat amb una taula rodona sobre el risc volcànic i la inauguració de l'exposició 'El descobriment de la regió volcànica catalana' a Can Trincheria. La mostra revisa el progrés dels coneixements sobre aquesta regió volcànica des del segle XVI i fins a mitjans del segle XIX.

Demà, el Volcandpark continuarà amb sessions on es revisaran els valors científics i la recerca als espais volcànics protegits. Dimecres hi haurà una sortida de camp i dijous el focus se centrarà en el geoturisme com un factor econòmic i de desenvolupament sostenible. Divendres, el congrés Volcandpark es clourà debatent l'educació ambiental i la comunicació en zones volcàniques protegides.