Tres projectes gironins finalistes als premis FAD d'Arquitectura i Interiorisme 2020

Es troben situats a Isòvol i Olot

El jurat professional dels Premis FAD d'Arquitectura i Interiorisme ha comunicat aquest dijous els projectes finalistes de l'edició 2020 en el marc de la Setmana de l'Arquitectura que arrenca avui fins al 17 de maig, una iniciativa de l'Ajuntament de Barcelona, el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) i la Fundació Mies van der Rohe, en col·laboració amb Barcelona Building Construmat i ARQUIN-FAD.

En l'apartat d'Arquitectura i Interiorisme, el jurat que ha valorat les obres ha estat format per l'arquitecta Anna Ramos, presidenta, acompanyada dels vocals Atxu Amann, Cristina Bestratén, Tomás López Amat, David Morros i Marc Aureli Santos. En aquesta edició, el jurat ha escollit 27 projectes finalistes en les diferents categories del total de 484 obres presentades.

En la categoria d'Arquitectura el jurat ha destacat projectes "atents al context, a l’estratègia i a l’ofici, en diàleg amb l’espai, el temps, la matèria, el cos i la natura. Una arquitectura amb un esperit propositiu, generadora de sistemes més que no pas d’objectes". Entre els finalistes hi ha la Biblioteca a l'Edifici del Molí (Molins de Rei, Barcelona), Refugi per a cap de setmana (Isòvol, Girona), 79 Habitatges amb Protecció al Saló Central de Sant Boi de Llobregat (Barcelona), l'Edifici d'habitatges per a quatre amics (Barcelona) i, entre d'altres, APROP Ciutat Vella (Barcelona).

Pel que fa a la categoria d'Interiorisme, han destacat "una tendència d'intervencions que espremen les potencialitats dels llocs fins més enllà dels límits convencionals establerts, generant aportacions i esmenes rellevants a les maneres de viure i d’ocupar els espais". Hi aspiren obres com Elementos para recuperar espacios industriales (Madrid), Projectes de pintura i revestiments per a les escoles del CEB 2019 (Barcelona) i La Nave (Madrid).

En la categoria de Ciutat i Paisatge s'han destacat projectes d'espais "pensats per a la vida en comú, en estreta sintonia amb el paisatge físic i humà en el que s’insereixen i al que serveixen, generosos en la creació d’atmosferes sensorialment plenes". Entre els finalistes, la Remodelación Plaza de Mansilla Mayor (León), Escenografia d’urgència (Olot, Girona), Regeneració paisatgística del Camí de Cabrianes (Sallent, Barcelona), Balena (Barcelona) i els Jardins del Doctor Pla i Armegol al barri del Guinardó (Barcelona).

En la categoria d'Intervencions Efímeres, s'han destacat "aquelles estratègies que aprofiten la seva condició efímera per experimentar, excedint els límits de l’actuació física per proposar canvis de paradigma en els reptes que afronten". Els finalistes són MAD X MAD (Madrid), Espacios Comunes Barcelona Building Construmat (Barcelona), el Túnel transparent. Explorar la Restauració (Barcelona) i Cumulonimbus (Olot, Girona).

Premis FAD Internacionals

En la seva 7a edició, els Premis FAD Internacionals han rebut un total de 42 propostes de les quals s'han escollit cinc projectes finalistes: la Universidad Torcuato Di Tella (Buenos Aires, Argentina), Musée cantonal des Beaux-Arts de Lausanne (Suïssa), Public Mixed-use Block 43-10 (Shangai, Xina) La Roma Reurbano (Ciutat de Mèxic, Mèxic) i Secondary School and auxiliary buildings (Koudougou, Burkina Faso).

Premis FAD Pensament i Crítica

Els Premis FAD de Pensament i Crítica, que enguany celebren la seva 15a edició, aglutinen els millors textos dedicats a l'arquitectura publicats al llarg de l'any 2019. En aquesta nova edició, el jurat ha escollit tres obres finalistes.