L'escola de flequers d'Olot tanca per manca d'alumnes i problemes de finançament

El Gremi d'Artesans del Pa de la Garrotxa posa fi al projecte després de tenir un descobert de 6.000 euros per impagament de quotes

L'any 2009, els responsables de l'escola van fer una crida per buscar alumnes i evitar així el seu tancament. La campanya va fer el seu efecte i es va aconseguir el nombre mínim necessari (dotze) però va fallar el més important, l'alumnat no va arribar a incorporar-se al món laboral. El principal problema era que les expectatives que tenien no encaixaven amb els requisits d'una professió que treballa de nit, caps de setmana i dies festius.

Molts dels joves estudiants arribaven derivats des de les escoles amb la idea d'oferir-los una sortida professional en veure que no seguien bé els estudis reglats. "Però els faltava la motivació i ensenyar a persones que no tenen massa interès en l'ofici era molt dificultós", explica el secretari i administratiu del gremi, Tino Pérez. Però no sempre havia esta així. Durant l'època esplendorosa del centre, quan hi havia cursos de fins a 30 alumnes, eren persones que tenien un interès real en aprendre a fer pa o fins i tot fills de flequers que acudien al centre per conèixer altres tècniques i avançar en l'aprenentatge.

"El que més sorprèn d'ara són les poques ganes de treballar d'aprendre un ofici que gairebé estava garantit", lamenta Pérez, que afegeix que els alumnes només volien treballar de dilluns a divendres i de "9 a 1 i de 3 a 7", cosa impensable en una fleca artesana.

Varis factors en contra

Però la falta de vocació dels alumnes no ha estat l'única causa del tancament. Una altra de molt important ha estat el problema per a finançar-se, ja que es va arribar a tenir un descobert de 6.000 euros perquè hi havia alumnes que no pagaven les quotes. Els agremiats assumien les despeses de funcionament de l'escola però eren els alumnes els que pagaven íntegrament les classes, després que els ajuts públics -de la Generalitat o la Diputació de Girona- s'hagessin anat perdent pel camí. Segurament per culpa nostra", reconeix Pérez, que explica que en els últims anys ha faltat potser una mica d'entusiasme per part del mateix gremi. Des del gremi, se subratlla que no hi ha problemes de finançament, senzillament el que s'ha decidit és "tancar l'aixeta, per no perdre més aigua".

La pèrdua de dos presidents i fundadors del gremi -Guillem Vila i Josep Trias- de forma repentina, dues persones que creien molt amb l'escola, tampoc hi ha ajudat. Per altra banda, calia fer una inversió per actualitzar la maquinària -els forns i les cambres de fermentació- que havia quedat antiquada i poder oferir la formació amb les condicions adequades, però s'ha acabat veient que el projecte "era inviable". Potser cal deixar-lo "dormir un temps", a l'espera que vinguin temps millors o algú amb "molta empenta" per tirar-ho endavant de nou, apunta el secretari, però a dia d'avui el projecte ha deixat de tenir sentit.


Una nova junta

L'abril es va elegir la nova junta del gremi, que actualment compta amb 37 associats. Està formada per Albert Vidal (president), Pere Martori (vicepresident), Daniel Casas (vocal) i Anna Grabulosa (tresorera). Aquesta última és l'única que hi entra per primer cop. Aquest nou equip inicia una nova etapa amb la voluntat de mantenir el que s'ha aconseguit però amb la convicció que cal buscar noves funcions, més adequades als temps actuals. Així, s'està estudiant crear una central de compres i oferir més assessorament jurídic i laboral.

Pel que fa al local de l'escola, situat al carrer Mestre Falla, 42, s'oferirà en lloguer per tal de poder cobrir les despeses de manteniment, ja que s'ha vist que s'utilitza molt poc.