El Festival Castell de Peralada cancel·la l'edició d'aquest estiu pel coronavirus

Havia de tenir lloc del 2 de juliol al 15 d'agost

El Festival Castell de Peralada, que organitza la Fundació Castell de Peralada, i que compta amb el mecenatge privat de la família Suqué-Mateu i el suport de més de cinquanta empreses, comunica que l’edició somiada per a aquest 2020 no es podrà celebrar a causa de la crisi de la covid-19.

Una edició que havia d’obrir el teló la nit del 2 de juliol amb la companyia nord-americana de dansa Houston Ballet, qui també ha cancel·lat la gira europea de celebració del cinquantè aniversari i que finalitzava precisament amb la seva participació a la vila alt-empordanesa.

Isabel Suqué, presidenta de la Fundació Castell de Peralada, apel·la a la responsabilitat: “Lamentem profundament haver de comunicar que l'edició d'aquest 2020 no se celebrarà aquest estiu. Els meus germans i jo estem especialment preocupats per la seguretat i el benestar dels treballadors del Festival, una preocupació que també es trasllada al nostre públic i als artistes que ens visiten. Hem d’estar totalment segurs de poder complir unes garanties sanitàries que evitin la propagació o el rebrot del coronavirus i, en aquests moments de tanta incertesa, creiem que això no és possible. Tanmateix, les incògnites que romanen avui dia sobre com celebrar la nostra activitat, la més que probable absència de vols internacionals, les limitacions en el nombre d’assistents, així com les dificultats o la impossibilitat de dur a terme les mateixes actuacions sobre els nostres escenaris, fan que no sigui viable aixecar el teló aquest estiu”.

En la presa de la decisió ha pesat sobretot la situació global de la pandèmia i la solidaritat amb les víctimes i el conjunt de la societat. Així mateix, la cancel·lació d’alguns dels festivals més importants d’òpera i arts escèniques d’àmbit europeu, que ens ha precedit els darrers dies, ha fet visible la impossibilitat de portar a terme el nostre model i la nostra programació.

Tanmateix, durant els darrers dies, s’han estudiat a fons les mesures anunciades per part de l’autoritat competent, així com també totes les alternatives possibles abans de prendre la decisió en ferm. La conclusió a què s’ha arribat és que no és viable celebrar l’edició 2020 amb totes les garanties sanitàries, així com d’organització i muntatge. Les informacions sobre les limitacions d’aforaments encara són molt incertes en el calendari, i la possibilitat d’un rebrot faria retrocedir les fases del desconfinament. En el millor dels escenaris, fins d’aquí força setmanes no estaran permesos els desplaçaments entre diferents demarcacions, amb tot el que això suposa per a la mobilitat del públic assistent i, per tant, de la viabilitat del mateix esdeveniment.

La realitat actual que s’imposa amb nous protocols de treball i assaigs dificulta o impossibilita la mateixa activitat de les companyies de dansa, dels equips creatius i d’alguns dels artistes que teníem programats. Una realitat que encara es veu més accentuada en un festival de producció com el nostre, que requereix molta anticipació per tal de poder aixecar el teló amb espectacles de nova creació, sobretot en els camps de la realització d’escenografies i la confecció de vestuaris.

Tot i l’anunci de la cancel·lació, amb la voluntat de mantenir el compromís amb la cultura, l’organització estudiarà a partir d’avui la possibilitat de poder oferir contingut cultural, preferiblement en streaming, adaptat a les circumstàncies durant aquest estiu si les autoritats sanitàries així ho permeten.

El Festival Castell de Peralada, que ja havia presentat una part de la programació però que encara estava pendent de presentar el programa complet a finals d’abril, farà la devolució de les entrades a partir d’avui mateix i durant els dies següents. Es procedirà al reintegrament automàtic de l’import de totes les entrades comprades anticipadament al web del Festival i als altres canals oficials. Per a qualsevol aclariment o informació addicional, es podrà contactar amb la taquilla del Festival a través de l’e-mail taquilla@festivalperalada.com.