L'Estat dóna el vistiplau al pla d'ajust de la Diputació de Girona abans que l'aprovi el ple

El pla preveu que l'organisme acabi el 2013 amb un endeutament per sota del 75%

El ple de la Diputació de Girona d'aquest dimarts ha aprovat el pla d'ajust elaborat per l'equip de govern de CiU i que, segons estableix la llei d'estabilitat pressupostària, han de presentar obligatòriament al Ministeri d'Hisenda totes les corporacions locals que demanin a l'Estat poder accedir a mesures extraordinàries per millorar la seva liquiditat, com és el cas de la Diputació.

Noguer ha valorat que el que s'està fent és comunicar a l'Estat el compromís de l'organisme de mantenir-se "dins els paràmetres que marca la llei", i ha avançat que el Ministeri ja ha respost via correu electrònic que ho compleixen "tot". "És un pla d'ajust que diu que la Diputació de Girona no ha d'ajustar res, ja ho estem fent bé, i en tot cas és el compromís de continuar-ho fent d'aquesta manera", ha afegit el vicepresident de l'ens.

Actualment la llei estableix el 75% com a límit a l'endeutament de les corporacions locals, un percentatge que la Diputació preveu superar a finals del 2012, amb una estimació d'endeutament del 82,79%. Confia corregir aquesta situació, però, a finals del 2013 i situar el percentatge en el 66,97% gràcies a una variació en les amortitzacions.

Quant a l'estalvi net, aquest límit també es compleix en l'organisme, ja que en el pressupost del 2011 ascendeix a 20,7 MEUR, i es preveu que per a la liquidació del 2012 aquesta quantitat arribi a 29,3 MEUR.

El ple ha aprovat el pla d'ajust per unanimitat després que l'equip de govern l'hagi presentat mitjançant una moció d'urgència. El president de la Diputació, Jaume Torramadé, ha volgut subratllar que la presentació del pla és només un tràmit, talment "com el títol d'aquelles pel·lícules de fa uns anys que prometien molt i que quan la veies quedaves decebut".