Patrimoni frena la creació d'una planta de reciclatge de residus a Ullastret

Els promotors ha presentat una declaració d'impacte ambiental però ara hauran de fer un informe sobre l'afectació en el patrimoni cultural

Patrimoni ha tornat a debatre sobre la creació d'un centre de reciclatge de residus a Ullastret. Malgrat que el projecte presentat per l'empresa Servitransfer és nou, la polèmica sobre què es pot i què no es pot fer en aquestes parcel·les ve de lluny. La promotora va comprar els terrenys el 2003 i, posteriorment, el Govern va aprovar una ampliació de la protecció de l'entorn del conjunt arqueològic d'Ullastret, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), que afectava aquests terrenys. Aquesta decisió ha comportat problemes per als promotors, que de moment no se'n surten i no poden fer el centre de residus que tenen planejat. De fet, els propietaris dels terrenys han portat davant la justícia la decisió d'ampliar la protecció de l'entorn.

De manera paral·lela a aquest litigi, l'empresa ha presentat a la comissió de Patrimoni el projecte per poder fer la planta i també hi ha adjuntat la declaració d'impacte ambiental. Segons ha explicat el director dels serveis territorials de Cultura, Antoni Baulida, s'ha considerat que l'expedient està incomplet i s'ha requerit més informació a l'empresa. Concretament, se'ls demana que expliquin com afectarà al patrimoni cultural de l'entorn -especialment a la pedrera dels Clots de Sant Julià- la construcció que volen fer. L'empresa haurà de fer arribar aquesta informació a Patrimoni i la comissió determinarà, en quant a la qüestió relacionada amb l'afectació patrimonial, si autoritza o no fer la planta.

Autoritzen a tapar la muralla del carrer Migdia

D'altra banda, la comissió ha aprovat un expedient presentat per l'Ajuntament de Figueres per tal de deixar al descobert i fer visible un pany de muralla altmedieval que s'ha trobat mentre es feien unes obres a la plaça de les Patates.

Figueres ha optat per fer un punt d'observació de la muralla. En canvi, segons ha explicat Baulida, un altre ajuntament ha actuat en sentit contrari. És el cas de Girona, on el consistori ha decidit tapar el tram de muralla que es va descobrir durant les obres de rehabilitació del carrer Migdia, a tocar del Mercat del Lleó. Malgrat que Girona tenia un projecte per fer visitable aquest tram del baluard, finalment s'ha optat per tapar-lo per qüestions econòmiques.

Baulida ha explicat que la decisió no ha passat per la comissió però que els serveis tècnics del Departament de Cultura han analitzat, catalogat i inventariat el bé i que s'ha autoritzat l'ajuntament a tapar la muralla per garantir-ne la conservació.

Recomanacions a Vilabertran

D'altra banda, Patrimoni també ha estudiat l'expedient de millora urbana de l'entorn de la canònica de Santa Maria de Vilabertran. En aquest punt, Baulida ha explicat que la comissió "només pot recomanar" i que no té potestat per determinar què s'hi pot fer als entorns de la canònica.

En aquest cas, el director dels serveis territorials ha dit que a la comissió no els agrada que l'ajuntament hagi decidit fer un aparcament a la zona del darrera de l'absis de la canònica però que, des de Patrimoni, només poden recomanar que ho canvi. "Aquest aparcament considerem que hauria d'estar a la part del davant on estava abans", ha afirmat Baulida, que explica que l'ajuntament ha decidit traslladar el pàrquing perquè a la zona de davant hi ha fet una plaça.

D'altra banda, la comissió també ha donat llum verda a les obres de remodelació interior i
rehabilitació de l'estructura de la Torre Galatea, situada al Museu Salvador Dalí de Figueres. L'expedient ha entrat per la via d'urgència a la comissió, que no ha vist cap impediment perquè es puguin fer aquestes obres que tenen com a objectiu la millora i consolidació de l'estructura així com també la modernització dels serveis de climatització o telefonia, entre d'altres.