ERC alerta que el decret estatal de sanitat deixarà en 'escac i mat' el sistema públic de salut

La formació nacionalista lamenta que Catalunya haurà de pagar un "doble peatge"

"Dijous enterraran 30 anys de construcció del sistema públic de salut", ha avisat Tardà davant de l'aprovació imminent el dia 17 de maig del reial decret de sanitat amb la majoria absoluta del PP. El diputat d'ERC al Congrés ha assegurat que amb aquesta reforma es vol tendir a una privatització de la sanitat que durà a una "dualització entre rics i pobres" tal com succeeix als EUA, ha advertit. Mesures com la gestió privada dels hospitals públics, atorgar major protagonisme a les mútues o implementar desgravacions fiscals per les assegurances mèdiques són algunes de les que vol implementar el govern espanyol, segons alerta ERC. Per això que el diputat republicà al Congrés ha fet una crida als ciutadans a "rebel·lar-se" i que, sinó, "que després ningú es queixi; no podrem mirar als ulls els nostres fills".

ERC ha recordat que el decret preveu excloure del sistema públic de sanitat immigrants en situació irregular; els majors de 26 anys que no hagin cotitzat mai -per exemple, mestresses de casa que no hagin treballat mai a fora, discapacitats amb un grau inferior al 65%, estudiants o bé joves que no han tingut una primera feina-, i també els "irregulars sobrevinguts". És a dir, persones que han cotitzat a Catalunya però que per una situació d'atur no han pogut renovar els papers, de manera que es troben en una situació d'irregularitat sobrevinguda i "sovint amb família al seu càrrec", ha concretat Capdevila. En aquest sentit, la diputada republicana ha demanat al conseller de Salut, Boi Ruiz, que tingui en compte aquests col·lectius quan parla de crear una targeta solidària per a les persones en situació irregular.

Així mateix, la formació republicana ha subratllat que els usuaris de la rehabilitació, de tractaments oncològics o d'hemodiàlisi, entre altres serveis, hauran de pagar pel transport sanitari no urgent.

La diputada republicana al Parlament també ha alertat que Catalunya pagarà un "doble peatge". A partir de l'1 de setembre caldrà abonar un euro per recepta més el 10% del cost del medicament que es compra, a part que els catalans també es veuran afectats pel decret espanyol.

Per tots aquests motius ERC demana a CiU que no apliqui les retallades de l'Estat, tal com fan el País Basc i Andalusia, ja que el sistema públic català és "un dels més barats" de l'estat espanyol i "no podrà suportar més retallades sense afectar la seva qualitat". Els republicans també denuncien que el decret envaeix competències de l'Estatut de Catalunya.

Demana un "toc d'alarma" a les esquerres

ERC també denuncia que el decret s'aprovarà "amb urgència, sense debat públic ni polític", a través d'un reial decret que no es tramitarà al Congrés com a projecte de llei "perquè el PP s'hi nega". Això significa que la resta de partits no podran presentar esmenes ni modificar-lo. Tot i això, Tardà ha instat els partits d'esquerra a fer un "toc d'alarma", com per exemple marxar abans de la votació o no votar.

Capdevila ha recordat que el decret està al Consell de Garanties Estatutàries ja que "segurament envaeix moltes competències en salut". Però ha alertat que malgrat el dictamen així ho certifiqui i després es porti el decret al Tribunal Constitucional, el que no tenen els catalans és "el dret a demanar que el decret es deixi en suspensió", de manera que serà vigent a partir de l'1 de setembre, "deixant moltes persones fora del sistema".

D'altra banda, la parlamentària republicana ha instat el conseller de Salut de Catalunya a "explicar-li" quines reformes està negociant amb el Ministeri de Sanitat, tal com havia assegurat que estava fent Ruiz.

Per la seva banda, la presidenta sectorial de Salut d'ERC, la metgessa Gràcia Ferrer, ha qualificat de "pervers" que es demani als hospitals i a l'atenció primària que vetllin per aquesta "discriminació", i ha afegit que els professionals volen "donar cobertura a tothom qui ho necessita".

Els representants d'ERC han fet aquestes declaracions aquest dilluns al matí davant de l'Hospital Josep Trueta de Girona, on han repartit fulletons per alertar de la "magnitud de la tragèdia" que suposarà el decret sanitari.