Puc veure amics i familiars durant la fase 1 de la desescalada?

A partir de l'11 de maig entraria en vigor aquesta fase

Les visites i reunions entre familiars i amics que visquin en una mateixa província es permetran a partir del pròxim 11 de maig, sempre que aquesta província compleixi els requisits per poder passar a la fase 1 del Pla de Transició cap a la nova normalitat' que ha dissenyat el Govern i que tenen a veure, entre d'altres marcadors, amb l'evolució de l'epidèmia en aquest àrea geogràfica i la seva capacitat per reaccionar davant un rebrot, han especificat fonts de l'Executiu.

Una ordre ministerial regularà com i durant quant temps podran produir-se aquests contactes socials amb les persones grans o més vulnerables a la malaltia de la covid-19 per tenir patologies prèvies. L'Executiu vol evitar com sigui que els grups més amenaçats pel nou coronavirus es vegin exposats a riscos innecessaris per l'augment dels contactes socials en aquest període.

Però per a tots els demés, serà possible des de la fase 1 de l'anomenat pla de desescalada quedar o visitar familiars i amics en els seus domicilis respectius o en terrasses de bars i restaurants que podran obrir amb el 30% de les taules que disposaven la temporada anterior.

Visites a residències

Les visites de la gent gran en residències geriàtriques no es podran recuperar fins a l'última fase d'el pla de transició, la que podria iniciar-se en l'entorn de el 8 de juny en aquelles províncies que complissin els criteris establerts. En la fase 2 si es podrien efectuar en canvi visites a centres per a persones amb discapacitat o en habitatges tutelats.

En cap cas es podrà viatjar d'una província a una altra fins finalitzada la fase de transició que, si tot va bé, hauria de culminar a finals de juny, segons les previsions de l'Executiu. Ni tan sols seran possibles els desplaçaments entre províncies que estiguin en la mateixa fase de camí cap a l'anomenada 'nova normalitat', precisen fonts governamentals.

Tampoc, per tant, es preveu obrir les fronteres amb els països veïns en aquesta fase de transició, un aspecte que en qualsevol cas el Govern vol resoldre de forma coordinada amb els seus socis. Pel que fa a la recuperació dels vols, també s'està a l'espera de conèixer els paràmetres de seguretat en què treballa la UE.

Casaments i vetlles

La celebració de casaments serà possible des de la fase 2, que és quan el pla preveu l'obertura de restaurants i hotels, encara que limitant el seu aforament a un terç de la seva capacitat. Les vetlles podran celebrar-se en la fase 1 que arrenca el dilluns 11 de maig encara estaran limitats a uns pocs familiars i amb protocols per mantenir la distància mínim de seguretat. S'ampliaran a la participació d'un major nombre de persones a la fase 2.

Gimnasos

Els gimnasos podran obrir a la fase 1, però només per a activitats que puguin realitzar-se de forma individual i amb cita prèvia. A la fase 2 ja podran obrir encabint a més usuaris a el mateix temps.

Perruqueries

Les perruqueries podran obrir des de la fase 0 que arrencarà de manera general a tot Espanya el 4 de maig. Es podrà acudir a elles amb cita prèvia, a l'igual que altres establiments i comerços que puguin atendre els seus clients d'aquesta forma individualitzada i sempre que puguin garantir les mesures de seguretat amb mampares, vitrines o altres elements de protecció.

Aquests establiments hauran d'oferir un horari d'atenció preferent per als majors de 65 anys. Serà obligatori l'ús de mascareta i guants quan es requereixi entrar en contacte amb el client. A partir d'l'11 de maig --en aquelles províncies que passen a la fase 1-- es contempla l'obertura generalitzada de comerços que no estiguin situats en grans centres comercials, però limitant el seu aforament a el 30%

Platges i piscines

El Govern concretarà més endavant què passa amb les platges i piscines, si es pot acudir a elles en algun moment de la fase de transició.