L'Estat rebutja els plans d'ajustament econòmic d'una trentena de municipis catalans

Governació convocarà els alcaldes afectats a una reunió per ajudar-los a elaborar mesures per sortir del forat

La titular de Governació ha explicat que, a hores d'ara, des del Departament tenen comptabilitzats una trentena d'ajuntaments catalans a qui l'Estat ha rebutjat el pla d'ajust, que havien de presentar davant la subdirecció d'Estudis Financers Locals per poder pagar les factures pendents a proveïdors.

La denegació dels plans suposa que l'Estat, un cop tancat el termini per accedir als crèdits ICO, els intervindrà fins a un 50% de l'aportació que els fa anualment. De retruc, per poder sortir del forat en què es troben actualment, això suposarà que els consistoris afectats hauran de reduir molt més la despesa prevista.

Ortega ha assegurat que la tipologia i la dimensió de tots aquests municipis és diversa i que, de moment, s'està acabant de fer-ne la relació. Entre els casos que es coneixen hi ha els ajuntaments de Cassà de la Selva (Gironès), Anglès, Cunit (Baix Penedès), Moià (Bages), Creixell (Tarragonès) i Maials (Segrià).

L'Estat no està obligat a fer arribar la llista al Govern, sinó que el govern espanyol comunica directament cas per cas als ajuntaments afectats via electrònica. Per això, el Departament de Governació està confeccionant la relació de municipis a qui s'ha denegat el pla d'ajust econòmic.

A partir d'aquí, un cop s'acabi de fer el llistat -i molt probablement la setmana vinent-, es convocarà els alcaldes a una reunió al Departament de Governació. "Mirarem d'estar al seu costat amb mesures, que no seran econòmiques però sí de recursos personals, per tenir una radiografia clara de la seva situació econòmica i donar-hi resposta amb un pla adequat", ha conclòs Joana Ortega.