Sánchez anuncia les fases de desescalada i preveu recuperar la normalitat a finals de juny

Aquestes són les restriccions i el que es permetrà fer en cada una d'elles

[ACTUALITZAT 19:29h] El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquesta tarda les fases de desescalada que ha de permetre recuperar la normalitat al territori, tot i que ja ha anunciat que s'aplicarà de forma asimètrica i alguns territoris "hi arribaran abans d'altres" depenent de com evolucioni la pandèmia del coronavirus en cada comunitat autònoma.

Amb tot, el president de l'executiu preveu fer-ho en quatre fases, que seran les següents:

Fase 0 (o de preparació): És el moment en que ara ens trobem. Un punt preparatori que inclou les mesures aprovades diumenge on ja es podia passejar amb els fills o la projectada per aquest dissabte 2 de maig que ja es podrà sortir a practicar esport de forma individual. Dins aquesta fase també es permetrà l'obertura d'alguns locals amb cita prèvia per a l'atenció individual dels clients, com ara un restaurant que disposa de servei a domicili per a consumir a casa, com també l'obertura d'entrenaments individuals per a esportistes professionals i federats i l'entrenament bàsic de lligues professionals.

Aquesta fase ja ha començat i acabaria el 10 de maig.

Fase 1 (o inicial): Es podrà reprendre parcialment certes activitats com ara l’obertura del petits comerços però amb condicions de seguretat. No es permetrà l'obertura de grans superfícies o centres comercials on hi podrien haver aglomeracions de gent. Les terrasses dels bars i restaurants podran obrir amb una limitació de capacitat d'un 30%. També podran obrir hotels i altres allotjaments turístics, però excloent les zones comunes (menjadors, spa, entre d'altres) i algunes restriccions més.

La obertura dels locals comercials tindran un horari preferent per a majors de 65 anys. El sector agroalimentari i pesquer podran reprendre la seva activitat que tenien restriccions. Els locals de culte podran obrir acollint un terç de la seva capacitat. Es  permetrà també l'obertura de centres d'alt rendiment esportiu amb torns i es permetrà l'entrenament mitjà en lligues professionals. L'ús de la mascareta es seguirà recomanant a l'hora d'utilitzar el transport públic o fer la compra.

Començaria l'11 de maig i acabaria el 24 de maig

Fase 2 (o intermèdia): Els locals de restauració podran obrir els menjadors interiors però amb una capacitat màxima d'un terç de l'aforament i aplicant mesures de seguretat separant les taules. Respecte els escolars començaran les classes presencials al setembre però amb restriccions. Tanmateix, abans no s'arribi al setembre s'han establert algunes excepcions per obrir centres educatius amb tres propòsits: fer activitats de reforç, accés dels infants menors de sis anys puguin acudir als centres escolars sempre i quan els pares hagin d'anar a treballar fora de casa i finalment per a celebrar les proves d'accés a la universitat.

Es reprendrà la pesca i caça esportiva.

Es tornaran a obrir els cinemes, teatres, auditoris amb butaques pre-assignades i un aforament màxim d'un terç del total. També es podran visitar monuments, sales d'exposicions i assistir conferències amb la limitació d'un terç de l'aforament. Pel que fa als espectacles en espais tancats hauran de tenir una capacitat màxima de 50 persones i es podrà permetre un terç d'aforament i pel que fa a l'aire lliure s'hi podran concentrar menys de 400 persones sempre i quan estiguin assegudes.

Els locals de culte podran omplir-se a un 50% de la seva capacitat.

Començaria el 25 de maig i acabaria el 7 de juny.

Fase 3 (o avançada): És l'última de totes fins abans de recuperar la normalitat. Es flexibilitzarà la mobilitat en general però es seguirà recomanant portar mascareta fora de casa i al transport públic. A nivell comercial es limitarà l'aforament a un 50% dels establiments i amb una distància mínima de dos metres entre persones. Els bars i restaurants tindran unes restriccions menys dures però es mantindrà la separació entre les taules.

Començaria el 8 de juny i acabaria el 21 de juny.

Duració de les fases

Sánchez ha explicat que entre fase i fase hi haurà una diferència mínima de dues setmanes entre elles. "En el millor dels casos les fases s'aplicaran durant sis setmanes en cada comunitat", ha anunciat el president que preveu un mes i mig de restriccions fins arribar a finals de juny, moment en que s'entraria en una "plena normalitat", d'aquí 8 setmanes per a tot el territori si la pandèmia està controlada.

El socialista també ha apuntat que la fase 0 entraria en vigor a partir del 4 de maig, excepte les illes Balears i Canàries, que ja entrarien directament a la fase 1. Tanmateix, ha advertit que la pandèmia "ha colpejat de manera desigual el país", per la qual cosa podria ser que alguns territoris fos necessari allargar algunes fases o, fins i tot, recular si la situació empitjora.

Desplaçaments a segones residències

A preguntes dels periodistes, Sánchez ha concretat més sobre la flexibilitat de mobilitat que ha anunciat en la tercera fase de la desescalada. En aquest sentit ha explicat que els desplaçaments estaran limitats a la mateixa província a partir de la primera fase, essent possible anar a les segones residències.

Tanmateix, Sánchez ha explicat que no serà possible fer desplaçaments a d'altres províncies fins que les dues es trobin en la fase de normalitat (haver superat totes tres fases). El motiu vindria donat que en un territori hi podrien haver molts contagiats, fet que la podria situar en una fase inferior i no seria aconsellable desplaçar-s'hi des d'un altre província que es trobi en una fase més elevada.