Puc anar a una terrassa amb amics però no a casa seva? Resolem els dubtes de la desescalada de Sánchez

Algunes de les fases han generat confusió a les xarxes

[ACTUALITZAT 29/4] El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquesta tarda les fases de desescalada que ha de permetre recuperar la normalitat al territori, tot i que ja ha anunciat que s'aplicarà de forma asimètrica i alguns territoris "hi arribaran abans d'altres" depenent de com evolucioni la pandèmia del coronavirus en cada província o regió territorial.

Malgrat totes i cada una d'elles es concretaran amb major detall a mesura que s'apropi la data de la seva aprovació hi han molts dubtes que s'han generat i vist reflectits a les xarxes socials. La fase 1 (o inicial), ja permet l'obertura de petits comerços amb condicions de seguretat, de la mateixa manera que les terrasses dels bars i restaurants amb una limitació de capacitat d'un 30%. També podran obrir hotels i altres allotjaments turístics, però excloent les zones comunes (menjadors, spa, entre d'altres) i algunes restriccions més. També serà possible desplaçar-se a la segona residència sempre i quan es trobi en la mateixa província.

Així doncs; puc anar a la terrassa amb els meus amics? Em puc desplaçar a la segona residència a veure uns coneguts? Està permès fer esport amb els companys? Puc passar un cap de setmana amb una amiga en un hotel?

La resposta és; depèn. Sánchez ha especificat que les restriccions socials (i econòmiques) es mantindran durant la majoria de les fases anunciades i només serà possible retornar a la "nova normalitat" com ell l'ha anomenat, una vegada finalitzades totes elles.

Així doncs es podrà visitar familiars o amics a casa, però amb condicions: han de viure a la mateixa província i no poden ser grups de risc, és a dir, persones grans o amb patologies prèvies. Això suposa dificultats en el cas que, per exemple, en una mateixa família hi hagi un membre que sigui col·lectiu de risc i l'altre no. El govern espanyol concretarà a través d'una ordre ministerial com s'han de fer aquestes visites. El que no està previst és quan es podran visitar les persones grans que viuen a residències. Aquests centres no iniciaran una desescalada fins a la fase tres, l'última de totes.

D'altra banda, et pots desplaçar a la teva segona residència sempre i quan es trobi dins la mateixa província, però només amb qui has conviscut durant tot el confinament. Fer esport és aconsellable fer-lo sol i passar un cap de setmana en un allotjament turístic també hi has d'anar amb el teu company/a de confinament.

Pel que fa als centres escolars aquests no donaran classes presencials fins al setembre però hi ha tres supòsits en els quals es poden acollir alumnes durant aquests mesos d'estat d'alarma. El primer fa referència a tots els menors de sis anys els pares dels quals han d'anar a treballar i no ho poden fer des de casa. El segon és per a tots els que han de fer activitats de reforç i finalment, els que es preparen per a les proves d'accés a la universitat. Aquestes excepcions només es poden aplicar durant la segona fase de la desescalada que podria iniciar-se el 25 de maig si la pandèmia segueix en regressió.