El servei de ginecologia i obstetrícia de Palamós s'adapta a la pandèmia

Augmenten les visites telefòniques, fan vídeos tutorials i altes postpart a les 24 hores amb seguiment domicili

La pandèmia de la covid-19 ha afectat de ple tots els serveis assistencials i sanitaris, que han hagut d'adaptar-se a la situació. El servei de ginecologia i obstetrícia és un dels que no ha vist interrompuda la seva assistència però han adequat l'atenció al nou escenari. Des del diagnòstic del primer cas de coronavirus a l'hospital de Palamós (Baix Empordà) a mitjans de març i fins a avui s'han fet 85 parts al centre. El personal se centre en vetllar per la seguretat de la gestant i del nadó. Per això, han augmentat les mesures de protecció dels professionals i de les pacients i acompanyants.
Segons informa l'hospital de Palamós, han fet algunes modificacions per adaptar-se a la situació. Per exemple, han fomentat les visites no presencials i el seguiment telefònic durant la gestació i el postpart . Tot i això, mantenen visites presencials, com per als controls ecogràfics o el seguiment a la 40a setmana durant l’embaràs; el control del recent nascut per part d'infermeria pediàtrica i les analítiques de seguiment. Les llevadores i els ginecòlegs realitzen una mitjana de sis trucades diàries de seguiment i control.
 
També han prioritzat les altes a les 24 hores del naixement, després d'un part normal i en situacions de baix risc. Aquesta mesura s'adopta per minimitzar els ingressos perllongats i mantenir la seguretat de la família. Es fa sempre després de la valoració de l'equip de pediatria i obstetrícia. En cas d'alta, una llevadora es desplaça al domicili per fer la primera visita de seguiment. També es realitza la prova d'screening metabòlic del bebè, popularment coneguda com la prova del taló. S'han fet una vintena de visites a domicili, que corresponen a les altes precoces de 24 hores després del naixement.
 
Una altra mesura ha estat penjar vídeos tutorials al Youtube de preparació al part. L'equip de llevadores ha fet un conjunt de clips per mantenir informades les pacients durant la gestació i després del part, i que abasta tot el contingut que es dona durant el curs de prepart. Cada vídeo el presenta alguna llevadora del servei i es poden consultar a l'apartat 'Vaig de part' del web. Els vídeos han estat elaborats gràcies a la col·laboració solidària de Ferran Gallego.
 
A banda de les adaptacions, altres aspectes es mantenen, com que l'hospital de Palamós continua essent un dels hospitals on es pot fer la donació de cordó umbilical. Arran de la pandèmia, es mantenen tres hospitals en activitat a Catalunya. A banda del de Palamós, el Sant Joan de Déu de Barcelona i l'Arnau de Vilanova de Lleida. Tot i que la recollida i processament de sang de cordó està suspesa, es manté l'elaboració d'altres productes derivats com col·liris i productes per a la regeneració de lesions corneals i altres derivats.
 
L'hospital respecta el desig de les famílies i la futura mare indicat al pla de part, tant sí és un part natural o si es decideix usar l'analgèsia peridural. També es permet el contacte pell amb pell i iniciar lactància materna a la mateixa sala de parts.
 
El seguiment del bebè es continua realitzant amb la infermera pediàtrica al CAP de referència, durant la primera setmana de vida i hi ha habilitat un telèfon de la llevadora de guàrdia les 24 hores del dia.