L'hospital de Campdevànol reprèn l'activitat quirúrgica i la setmana vinent farà consultes externes

Els tests ràpid a les dues residències de la zona han donat tots negatiu

Represa gradual de l'activitat a l'hospital de Campdevànol (Ripollès) després del descens d'ingressos amb covid-19 en els últims dies. Aquest dimecres faran dues operacions de cirurgia major ambulatòria que no requereixen ingrés i la setmana vinent començaran amb algunes consultes externes no urgents.

La situació al centre és "estable" amb nou malalts ingressats, molt lluny dels 36 que van tenir durant el pic més alt de la pandèmia. Això els ha permès tancar una de les dues unitats destinades a coronavirus. Aquests dies s'està netejant i desinfectant per poder rebre altres pacients properament. Amb la supressió de l'activitat no urgent i les operacions quirúrgiques es van poder alliberar 50 llits per poder atendre els pacients amb covid-19. Des de l'inici de la pandèmia han tingut vuit defuncions de persones grans amb patologies prèvies. Ahir es va registrar l'última després de deu dies sense cap mort.

Malgrat tot, des de gerència se subratlla que no es pot abaixar la guàrdia perquè el virus no ha desaparegut. "No ho tenim superat i crec que hi ha gent que s'està relaxant; la gent surt més mentre que abans estava més confinada a casa", assenyala el gerent, Joan Grané, que recorda que aquest virus aprofita el moviment per expandir-se ràpidament. Subratlla que aquesta setmana serà clau per comprovar si la represa parcial de l'activitat pot portar una nova onada d'ingressos o si, del contrari, s'està anant pel bon camí. Des del seu punt de vista, aturar l'activitat durant dues setmanes més hauria estat de gran ajuda.

És per això que creuen que es tardarà molt a recuperar l'activitat que hi havia abans de la pandèmia. "Ens podem trobar que el setembre encara tinguem ingressos per covid-19 i això vol dir tenir-los aïllats i sectoritzats" i condicionar la resta d'activitat del centre hospitalari.

El material de protecció i la resposta ciutadana

Actualment al centre hi ha set professionals que han donat positiu però des de gerència donen per fet que el contagi s'ha produït fora del centre. Admet que en un moment de la crisi van patir per tenir el material per la "mala gestió del govern espanyol que va centralitzar les compres" però que es va suplir gràcies a la resposta ciutadana i a les empreses ripolleses que van proveir-los amb pantalles, bates impermeables i mascaretes. "Ningú s'ha infectat per anar mal protegit en aquest hospital", afegeix, alhora que reconeix la professionalitat i dedicació de personal que ha hagut d'afrontar una pandèmia totalment desconeguda fins ara.

Cap positiu a les dues residències de gent gran

Els tests ràpid que s'han fet a les dues residències de gent gran de l'Àrea Bàsica de Salut Campdevànol-Ribes han donat tots negatiu i no s'han detectat patologies de covid-19. Segons el gerent, desconeixen si és per una possible sensibilitat baixa dels tests. "Estem esperant que Salut ens digui si s'han de repetir o no per si poden ser falsos negatius", detalla Grané.

L’Hospital de Campdevànol és l’hospital comarcal del Ripollès i dóna servei a una població de referència de més de 25.000 persones. Actualment, l’Hospital està acreditat com a centre d’atenció hospitalària aguda i com a centre d’atenció sociosanitària. La institució també gestiona els Centres d’Assistència Primària (CAP) de Campdevànol i Ribes de Freser, i els consultoris locals de Campelles, Gombrèn, Pardines, Planoles, Queralbs i Toses.