Girona reparteix dossiers per als alumnes de primària sense internet o que necessiten seguiment específic

Els instituts Ermessenda i Vicens Vives cedeixen ordinadors a 40 estudiants

L'Ajuntament de Girona ha començat a repartir dossiers per als alumnes de primària que no tenen internet o bé necessiten seguiment específic. D'entrada, entre avui i demà, es faran arribar a uns 450 estudiants de tretze escoles diferents. I la setmana vinent es lliuraran a 200 alumnes més de la resta de centres.
En general, els dossiers es lliuren porta a porta, tot i que en alguns casos es deixaran en centres cívics o altres equipaments perquè les famílies els recullin. La regidora d'Educació, Eva Palau, explica que el retorn es farà mitjançant WhatsApp (amb fotografies dels exercicis).
 
Palau també destaca que, tot i el confinament per la covid-19, es continua fent el reforç extraescolar a aquells alumnes inclosos dins plans comunitaris.

Preparant el material

El conserge de l'escola Marta Mata i una voluntària ensobren dossiers per als alumnes. Contenen exercicis d'anglès, de matemàtiques, de coneixement del medi... En total, en aquesta escola de Girona se n'han preparat 32 per a estudiants d'entre primer i sisè de primària. Poc després de les onze, un treballador municipal se'ls endú per repartir-los.
 
L'escena es repetirà en totes les escoles de la ciutat. En total, a Girona es lliuraran dossiers en paper a 652 alumnes de primària. A alguns, a més, també se'ls farà arribar material (com ara llapis, gomes, quaderns...). El repartiment es farà, però, en dues tongades: entre avui i demà, els dossiers es faran arribar a 450 alumnes de tretze escoles diferents. I a partir de la setmana vinent, es completarà tot el llistat.
 
La regidora d'Educació explica que qui s'encarregarà de lliurar els dossiers seran els mateixos conserges de les escoles, voluntaris, membres de Protecció Civil o treballadors municipals. En la majoria dels casos, s'entregaran porta a porta. Però en determinats barris –per exemple, al Sector Est- es deixaran en centres cívics o equipaments perquè les famílies els recullin.
 
Eva Palau explica que els dossiers en paper permetran que els alumnes puguin seguir aquest tercer trimestre. I que no tan sols s'entreguen a aquells que no tenen internet, sinó també a estudiants que necessiten seguiment específic. "Els seus tutors han cregut que, d'aquesta manera, se'ls farà un reforç molt més eficient, i per això també se'ls envien", subratlla la regidora.

El retorn, per foto i WhatsApp

A l'hora de fer el retorn, però, els dossiers no es passaran a recollir casa per casa. En general, allò que es farà és que les mateixes famílies contactin amb els tutors via WhatsApp i li facin arribar una fotografia dels exercicis. "D'aquesta manera, els mestres no només faran un seguiment educatiu; sinó que el simple fet de poder contactar i parlar amb els alumnes, també els permetrà veure com es troben", concreta la regidora.
 
A Girona ciutat hi ha 10.680 alumnes de primària. És a dir, que aproximadament un 6% rebran els dossiers en paper mentre duri el confinament per la covid-19. De moment, se n'entrega una primera tongada. Però n'hi haurà d'altres a mesura vagi avançant el trimestre.

40 ordinadors dels instituts

Pel què fa a secundària, aquí pràcticament no es reparteixen dossiers. Els instituts de la ciutat tenen 5.510 alumnes i majoritàriament allò que es farà serà seguir aquest tercer trimestre via telemàtica. Eva Palau sí que explica, en aquest sentit, que els IES Ermessenda i Vicens Vives han fet arribar uns 40 ordinadors dels mateixos centres a estudiants que no en tenien.
 
La regidora d'Educació, a més, també recorda que el Departament s'ha "compromès" a fer arribar dispositius amb connectivitat a tots aquells estudiants que acabin un cicle (ja sigui primària, secundària, batxillerat o cicles formatius). "Tots aquests alumnes aniran rebent els dispositius per poder acabar el cicle de manera segura", ha destacat.

Classes de reforç

Per últim, la regidora recorda que l'estat d'alarma pel coronavirus no ha comportat que es deixin de fer els reforços extraescolars inclosos dins els plans comunitaris o educatius d'entorn. A Girona, es fan a barris com Santa Eugènia, Sant Narcís, el Pont Major o el Sector Est.
 
Eva Palau explica que, en aquests casos, els mateixos tutors contacten amb els alumnes. I que d'ençà que va començar el confinament, també hi ha personal d'escoles bressol o estudiants universitaris que s'han ofert voluntaris per ajudar a fer aquest reforç.
 
Per acabar, la regidora concreta que també s'han preparat dossiers adaptats per als alumnes de la Font de l'Abella (on hi ha estudiants amb necessitats especials) i que, en alguns casos, el conserge del centre també ha dut material –com ara caminadors- fins a casa dels alumnes confinats. I per últim, Palau concreta que l'Escola Municipal de Música està impulsant les classes on line entre els seus alumnes.