Ripoll demana a l'Estat que modifiqui l'IVA dels enterraments del 21% al 4%

L'Ajuntament vol que s'apliqui de forma urgent pel coronavirus

L'Ajuntament de Ripoll demanarà a l'Estat que rebaixi de forma urgent l'IVA dels enterraments per la situació excepcional que es viu per la pandèmia. Actualment s'aplica un 21% però des de l'equip de govern vol que passi a ser del 4% que és el que tenen els productes bàsics.
Des del consistori consideren que aquest és un servei essencial i recorden que des de l'1 d'abril que la Generalitat ha declarat els enterraments com a "serveis de prestació forçosa". El Govern també va instar els ajuntaments, que són qui tenen la competència d'aquest àmbit, a fixar uns preus màxims mentre duri la crisi del coronavirus i que es mantindran fins al 31 de desembre del 2022. Ripoll fixarà el preu màxim del servei funerari bàsic en 1.671,86 euros.
 
El preu bàsic del servei funerari fixat per l'Ajuntament de Ripoll inclou el fèretre, feines de recollida i condicionament i trasllat i estada a dipòsit, vehicle fúnebre i personal, certificats i tràmits al jutjat, i trasllat final al cementiri o crematori.

Després se l'hi ha d'afegir l'IVA (que Ripoll reclama que passi del 21 al 4%) així com les despeses de les opcions finals escollides pel finat o la família: bé sigui enterrament en cementiri i per tant el preu final dependrà de si es disposa de nínxol o cal llogar-lo i les taxes municipals de cementiri, o si s’escull l’opció d’incineració i urna. Aquests imports seran vigents fins a 31 de desembre de 2022, perllongant els imports acordats més enllà de la crisi de la covid-19.

Ripoll se suma així a la petició d'altres institucions i entitats com el Síndic de Greuges de Catalunya que ho venen reclamant des de la darrera aplicació dels tipus d’IVA del 2012.