El geriàtric Palafrugell Gent Gran ja suma 18 defuncions i compta amb 44 residents contagiats

El centre ha explicat la cronologia de com s'ha produït el brot epidèmic a les seves instal·lacions

El geriàtric Palafrugell Gent Gran que actualment ha ampliat les seves funcions a sociosanitari, ha registrat les últimes hores una nova víctima per coronavirus i eleva la xifra a divuit defuncions en total.

Pel que fa als positius, s'han registrat 44 residents contagiats (un pendent de resultat) d'un total de 150 i pel que fa als professionals sanitaris hi ha 13 casos després de realitzar 56 proves PCR.

Des del centre han emès un comunitat explicant la cronologia dels fets i donar el màxim d'informació sobre el brot epidèmic que pateixen les instal·lacions del Baix Empordà. En aquest sentit, confirmen que els primers casos es van detectar el 23 de març.

Dos dies més tard es va decidir traslladar 20 residents a l'hotel "Vostra llar" que es va habilitar com a residència. D'aquests, el 31 de març es va fer la prova PCR i sis van donar positiu, essent traslladats de nou al PFGG ingressant a la unitat hospitalària covid-19 per rebre tractament i seguiment. Des del 23 de març i fins a l’actualitat, el centre assegura patir un brot epidèmic a les seves instal·lacions, fet que ha provocat ampliar la unitat d’aïllament a tota la segona planta i un total de 75 llits. Aquesta unitat treballa per tal de garantir l’aïllament, a la vegada que el tractament necessari per als residents amb coronaviurs. A part del propi personal de centre, expliquen que també s’ha dotat de metges i infermeres tant de l’ABS de Palafrugell com de l’Hospital de Palamós; la unitat està coordinada per la Cap de serveis sociosanitaris i una supervisora de l’Hospital de Palamós.

La clínica poc present en pacients d’edat avançada, així com la poca sensibilitat d’algunes proves, dificulten el seu diagnòstic en fases inicials. Tanmateix, han confessat aplicar tots els mitjans diagnòstics disponibles i davant del dubte es confirma amb la prova PCR.

El diumenge 5 d’abril el geriàtric va rebre el test ràpid d’antigen, que és útil en les fases inicials de la malaltia (1-3 dies) on ens detecta l’antigen del virus. Davant el brot de casos a PFGG es va acordar prioritzar la seva utilitat al centre i es va realitzar el test a tots els residents que no tenien covid-19. El test va detectar onze residents asimptomàtics i positius, que van ser traslladats a la planta d’aïllament.

El dissabte 10 d’abril van rebre el test ràpid serològic, que mesura la resposta immune desprès del contacte. És útil per saber si s’ha passat la malaltia i detectar residents que han estat en contacte amb la malaltia. Es va realitzar un anàlisi a tots els residents de PFGG essent negatiu en tots els casos.

A data 14 d’abril van tornar a realitzar el test ràpid d’antigen per detectar possibles nous casos en fases inicials, i s’han detectat tres residents positius, que han estat traslladats a la unitat d’aïllament.

Des del centre asseguren que han intentat en tot moment mantenir informades a les famílies de l'evolució de l'estat de salut dels seus familiars. De la mateixa manera diuen haver establert un horari per tal que els metges i metgesses truquin per donar informació diàriament als familiars referents. També, en aquest sentit s'han habilitat tres telèfons per facilitar vídeo-trucades i  en el casos de situació d'últims dies es permet la visita d'un familiar, facilitant l'equip de protecció adient per afavorir el comiat.

Es preveu que en pocs dies alguns residents que estan evolucionant de forma favorable i han respost bé al tractament, es considerarà que han superat la malaltia i podran retornar a la unitat de residència habitual.