L'Estat tomba els plans d'ajust de Cassà i Anglès per poder pagar les factures pendents

Els dos municipis deixaran d'ingressar els diners mensuals que els transfereix el govern espanyol, que serà qui pagarà directament als proveïdors

La situació econòmica d'Anglès és molt delicada i l'equip de govern, governat per PAU, confiava poder acollir-se al pla d'ajust per poder pagar els 1,7 MEUR de factures pendents. El seu alcalde, Pere Espinet (PAU), explica que la principal raó de que els hagin tombat el pla es deu a l'elevat nivell d'endeutament, un 195%, i acusa l'antic equip de govern -CiU i PSC- d'haver portat el municipi a aquesta situació per la "mala gestió".

En aquests moments estan estudiant quines opcions tenen i estan preparant la documentació per presentar un recurs amb l'ajuda de la Diputació i la Federació de Municipis de Catalunya. El que més els preocupa, segons explica Espinet, és que els 800.000 euros que els envia l'Estat cada any - uns 67.000 euros cada mes- deixin de rebre'ls en els pròxims dos anys i mig, un fet que els deixaria en una situació encara més delicada. "No podrem pagar ni la nòmina dels treballadors", assenyala l'alcalde, que també avança que no està disposat a acomiadar a cap dels 54 treballadors. "O pleguem tots, o no plega ningú".

Pel que fa a l'augment de preus dels serveis, des de l'ajuntament ho veuen molt difícil. "Per poc que apugem els preus, la gent no podrà pagar", afirma l'alcalde, que enumera algunes de les estadístiques que demostren els efectes de la crisi en aquest municipi: un atur del 23%, i un índex d'immigració pel mateix valor. Tampoc tenen zona industrial i es queixen de les males comunicacions. "Som un cul de sac", afegeix Espinet, que només veu una sortida a la situació: "Que vinguin (des de Madrid) i vegin la situació real que tenim".

Dolguts per la negativa de l'Estat

Per la seva banda, l'alcalde de Cassà de la Selva, Enric Bagué (CiU), s'ha mostrat "sorprès" per la negativa del pla d'ajust perquè, entre altres coses, el consistori ja ha havia acordat un pla de sanejament amb el vist-i-plau de la Generalitat, on es preveia una reducció del dèficit. A més, el consistori havia reduït de 10 MEUR a 8 MEUR el pressupost per aquest 2012.

L'alcalde ha explicat que van rebre una carta del Ministeri d'Hisenda el passat dilluns on s'explicava "molt breument" la decisió. "Consideren que els ingressos previstos serien insuficients per finançar la despesa corrent i, a més, detallen que no hi ha un finançament adequat dels serveis públics", ha explicat Bagué, que afegeix que la notificació només eren dues línies.

Referent a la informació que demanava el Ministeri d'Hisenda, el batlle ha explicat que semblava "senzilla" i estaven "convençuts" que rebrien una resposta positiva. "Si abans de presentar la informació ens haguessin dit que podríem patir aquesta situació ens haguéssim pensat o plantejat diferent aquesta proposta" ha ressaltat Bagué. I afegeix que el fet de poder-se acollir al pla per aconseguir el crèdit hagués estat "una ajuda fantàstica" per al consistori, tot i que matisa que "no és un regal, sinó un crèdit a deu anys amb uns interessos molt alts".

Confien poder aconseguir un informe favorable

Un cop coneguda la decisió, s'han posat en contacte amb representats polítics de Madrid i amb membres del ministeri d'Hisenda per intentar "analitzar" el tema en profunditat. "El més prudent és esperar uns dies per veure què ens expliquen i saber quines possibilitats tenim", ha ressaltat Bagué. L'alcalde ha afirmat que no saben "què han de fer a partir d'ara" ni tampoc què "suposa en termes pràctics" aquest informe desfavorable.

Cassà de la Selva havia xifrat en dos milions d'euros les factures pendents de pagar fins al desembre del 2011. El municipi ingressava cada any de l'Estat, 1.200.000 euros, una xifra que ajudava a quadrar els números de l'Ajuntament. "Amb el pla de sanejament que havíem fet i la reducció del pressupost creiem que estàvem fent els coses bé", ha destacat Bagué. Segons l'alcalde, l'informe desfavorable no ha estat "una bona notícia" però esperen que la situació pugui canviar en els pròxims dies. "Confiem en canviar l'informe desfavorable", ha insistit Bagué.

Actualment, el consistori ja està aplicant diverses mesures per reduir la despesa. En concret, l'equip de govern de Cassà va aprovar una sèrie d'ajustos - que formen part del pla de sanejament quadriennal- entre els quals es troba la reducció d'un 17% en recollida d'escombraries i un 18% en neteja d'edificis, entre d'altres.

Els que sí han rebut llum verd al pla

Entre els municipis gironins que van enviar el total de les factures pendents al Ministeri d'Hisenda figura Tossa de Mar (Selva), Figueres, la Bisbal d'Empordà, Blanes (Selva) o Salt (Gironès). Tots els esmentats han aconseguit una resposta positiva de l'Estat i per tant es podran acollir al crèdit. Entre els més endeutats, destaca el cas de Blanes, amb més de 14 MEUR, seguit de Salt amb 4,35 MEUR.