Detecten el tercer niu de cigonya blanca a l'Estany de Banyoles

El projecte es va iniciar el 2006

Els tècnics del Consorci de l'Estany de Banyoles han localitzat aquesta setmana un nou niu de cigonya blanca a l'entorn d'aquest espai. Es tracta del tercer niu d'aquesta espècie que es localitza en aquest entorn des que es va iniciar el projecte de recuperació de la cigonya blanca el 2008.
La parella la conformen un poll anellat a Peralada (Alt Empordà) el 2018 i un altre exemplar que es creu que és un dels 23 que ha nascut en els altres dos nius que hi ha a l'estany. En total, s'ha constituït un grup de cigonyes hivernants que volta la quarantena de membres. El projecte al Pla de l'Estany va començar el juliol de 2006 amb l'arribada dels primers exemplars de cigonya provinents del Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent.
 
Els primers resultats del projecte es van notar la primavera de 2009 quan es va establir una parella nidificant a la zona i en va néixer el primer poll al Pla de l'Estany. La parella estava formada per un mascle alliberat a Banyoles i una femella alliberada a Santpedor la primavera de 2007 dins un projecte de reintroducció de cigonyes en aquesta zona.

Des d'aleshores, s'han comptabilitzat 23 polls nascuts a Banyoles. Es tracta d'una dada important, ja que la població d'exemplars a les comarques de Girona havia pràcticament desaparegut. Actualment, a la zona de l'Estany s'han constituït tres parelles reproductores distribuïdes i ocupant tres territoris a l'entorn immediat de l'espai natural de la banda sud, nord i de ponent. La segona parella es va formar el 2018 i la tercera el 2020.