Gerard Quintana: 'Necessitem eines de compromís, i les cançons de Dylan ho són i ho seguiran sent'

Quintana i Jordi Batiste creen l'espectacle 'Tornarem a ser lliures'

A finals dels anys noranta, Gerard Quintana i Jordi Batiste van crear 'Els miralls de Dylan', un espectacle musical en el qual versionaven una sèrie de cançons de Bob Dylan amb l'objectiu "d'apropar les seves lletres" i "unir les generacions del Grup de Folc i del rock català". Aquell projecte es va plasmar en dos discs, 'Els miralls de Dylan' (Discmedi, 1998) i 'Sense reina ni as' (Discmedi, 2000) que els dos músics van presentar per Catalunya.

Però com recorda Quintana, l'obra de Dylan és molt extensa i aleshores "van quedar moltes coses fora". Anys després d'aquell projecte, i coincidint amb el "moment de replantejaments" que viu l'exlíder de Sopa de Cabra, van començar a repassar noves cançons del cantautor juntament amb Batiste. Va ser llavors quan es van adonar que aquest treball "tenia una nova dimensió, molt més bèstia".

Quintana es refereix a la pertinència de les lletres de Dylan en el context de crisi econòmica actual, i a la recepta de polítiques d'austeritat que molts governs europeus estan aplicant com a pal·liatiu. Aquest és un moment en què "s'estan perdent molts drets de què havíem gaudit durant els anys del benestar", valora el músic. Aquells drets, apunta, s'havien aconseguit gràcies a "la generació que va fer la seva revolució particular als anys 60 i que molt sovint havíem menyspreat titllant-los de 'hippy-pijos'"

"Vehicles del canvi"

Al seu parer, els ideals d'aquella generació "tornen a tenir molta força", com la tenien les cançons de Dylan amb què ara treballen, en tant que "vehicles de l'energia del canvi". Un bon exemple d'aquells temes és 'I shall be released', que Quintana i Batiste han traduït amb el 'Tornarem a ser lliures' que dóna nom al nou espectacle.

El músic gironí abunda en l'oportunitat de recuperar les cançons més implicades socialment de Bob Dylan, i aprofita per criticar la cultura de l'entreteniment que, subratlla, "hem exaltat i en què ens hem capbussat en els anys del benestar". Davant d'això, diu Quintana, "necessitem eines de compromís i aquestes cançons ho són i ho seguiran sent. Dylan és un clàssic modern i ara ressona més que mai el sentit del seu discurs", sentencia.

Un espectacle de "format essencial"

'Tornarem a ser lliures' es presentarà el proper 29 de juny a l'Ateneu Barcelonès amb un "format essencial". Segons ha avançat, les veus de Quintana i Batiste estaran acompanyades únicament per dos músics que alternaran la guitarra amb altres instruments de corda.

Tot i amb això, avança que buscaran un so que els apropi a "l'acitud rock, que conté aquest element de llibertat que Dylan va prendre en un moment determinat de la seva carrera". Quintana expressa que no volen fer un espectacle "de nostàlgia sinó d'absoluta actualitat", i informa que no incidiran exclusivament en el "Dylan de protesta".

D'altra banda, ara mateix es descarta que aquest nou projecte acabi plasmat en un disc, que seria el tercer dels 'Miralls de Dylan'. En canvi, Quintana i Batiste han optat per una opció més immediatista d'enregistrar en vídeo les cançons versionades, en localitzacions diverses, que després aniran penjant, mes a mes, al web que han creat pel projecte. De fet, des de la setmana passada ja s'hi pot veure el vídeo de la cançó 'Tornarem a ser lliures'. I properament hi penjaran el següent tema, 'Des de la Talaia' (All on the Watchtower'), segons ha avançat Quintana.

El que és gairebé segur és que el de l'Ateneu no serà l'únic concert que oferiran de 'Tornarem a ser lliures'. Quintana afirma que "segurament" faran alguns concerts a l'estiu, i anuncia que la intenció és "seguir girant a la tardor, fent el circuit de sales de petit format de Catalunya" que ja havien recorregut amb els primers 'Miralls de Dylan'.

Sant Jordi, tret de sortida

L'anunci de la represa d''Els miralls de Dylan' es va fer el dia de Sant Jordi i s'ha cuidat molt, amb l'objectiu de crear "comunitat" de persones interessades tant en la parcel·la musical com en l'esperit reivindicatiu del projecte, segons explica el seu responsable de comunicació, Marc Isern, de Vibra Comunicació.

Amb aquest objectiu van crear el web www.elsmirallsdedylan.cat, que van començar a difondre la Diada de Sant Jordi amb la distribució de centenars de punts de llibre explicatius. Aquest web, que revela ben poca informació del projecte, permet en canvi visualitzar el primer dels vídeos musicals que han preparat, prèvia introducció d'una adreça de correu electrònic.

La resposta dels internautes ha estat "molt satisfactòria", explica Isern, i hores d'ara les poc més de 200 entrades posades a al venda pel concert a l'Ateneu ja s'han exhaurit.