400 policies controlen les fronteres gironines per evitar l'entrada d'antisistema

Disparitat d'opinions entre els conductors a qui els agents aturen per escorcollar-los el vehicle arran de la suspensió de Schengen

La suspensió del Tractat de Schengen arran de la cimera del BCE, que a la pràctica suposa el restabliment de les fronteres, ha entrat en vigor aquesta mitjanit. D'ençà d'aleshores, les diferents entrades des de França cap a les comarques gironines estan plenes de controls.

Sobretot, els porten a terme agents de la policia espanyola, però al dispositiu -que s'allargarà fins a la mitjanit del proper dia 4- també hi prenen part la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra. Només a la Jonquera, els agents han muntat tres punts de control: a la rotonda de la sortida 1 de l'autopista, després del peatge troncal de l'AP-7 i a l'N-II al nucli del Pertús.

En aquest punt fronterer, els controls no es fan a la plataforma de juxtaposició perquè ja fa mesos que les cabines policials que hi havia es van enderrocar. Però la Jonquera no és l'únic punt d'entrada a la demarcació on els agents fixen els ulls en cada vehicle. També es fan controls a Camprodon (Ripollès), a Puigcerdà i a la N-260 a Portbou (Alt Empordà).

D'altra banda, apart de les principals vies de comunicació, els agents controlen de manera aleatòria carreteres i camins alternatius que vénen de França (aquests darreres, sobretot a la Jonquera i a Puigcerdà).

Trens i aeroports, també

A més de situar patrulles a les fronteres viàries, la policia espanyola també controla l'arribada dels TAV procedents de Perpinyà, les estacions de tren de Puigcerdà i Portbou i l'aeroport de Girona. Segons explica el comissari de fronteres terrestres a la Jonquera, Jesús Gómez, la suspensió de Schengen ha obligat a destinar 400 agents al control de fronteres.

"Això suposa haver quadruplicat la presència dels nostres efectius a la zona, amb reforços que fins i tot han vingut des de Madrid", concreta Gómez. L'objectiu dels controls i escorcolls és clar. "El que s'intenta aconseguir és que la cimera se celebri sense problemes", indica el comissari.

Per això, si els policies detecten persones que poden pertànyer a grups antisistema, els deneguen l'entrada al territori. A més, durant els controls, també comissen possibles instruments perillosos (per exemple, bats de beisbol) i aixequen la corresponent denúncia. I fins i tot, poden arribar a detenir i endur-se emmanillats aquells qui es posen violents.

Gómez indica que la presència dels controls, per ella mateixa, ja fa que els grups violents s'ho pensin dues vegades abans de creuar la frontera. "És erroni pensar que qualsevol mesura policial és efectiva al 100%; però només el fet que se sàpiga que es fan aquests escorcolls ja fa que sigui molt dissuasori", explica el comissari de fronteres terrestres de la Jonquera.

Per a Gómez, la suspensió del Tractat de Schengen a partir d'aquesta mitjanit no arriba tard. "Pel coneixement que tenim dels integrants d'aquests moviments, sempre es mouen en dates molt properes a la celebració d'una cimera com la del BCE", precisa.

Disparitat d'opinions

Apart de complir amb "l'exigència de seguretat" -com indica el comissari- els controls fronterers tenen un condicionant. "Hem de combinar el restabliment de la frontera amb la llibertat de circulació de la gent; és a dir, que no es formin llargues cues", explica Jesús Gómez.

Aquest matí, al control que s'ha muntat després del peatge troncal de l'AP-7, els vehicles que s'esperaven per creuar el punt amb el cartell 'Control policial' no feien una cua intensa. Els agents feien un cop d'ull al vehicle i -sobretot- aturaven furgonetes.

Entre els conductors, hi havia disparitat d'opinions. Uns s'ho prenien amb resignació i els altres, estaven més molestos per la presència dels agents. Això sí, molts d'ells desconeixien els motius exactes del control.

"És una mica molest, sobretot perquè en direcció a França no hi ha cap control", assegurava un home francès, que desconeixia la suspensió del Tractat de Schengen en territori estatal. "Nosaltres venim a l'Alt Empordà per comprar i mirar d'estalviar una mica, i no entenc perquè se'ns ha de controlar; hauria de ser tot una mica més lliure", deia.

Després del control, una parella francesa esperava a dins d'un cotxe. La policia els havia aturat. "Penso que fer aquests controls no és dolent, però els podrien muntar abans de l'entrada de l'autopista perquè aquí els vehicles s'acumulen", explicava la dona que anava al seient de l'acompanyant, Natalie Dunot. I hi afegia: "I ningú ens ha explicat què passa".

Al seu costat, i dins una furgoneta blava, hi havia un veí de l'Escala (Alt Empordà), en Ramon Ros. Tot i que no veu els controls amb mals ulls, el d'avui l'ha fet enervar. "Que es controli a diari no em sembla malament, però avui em molesta i ho trobo molt exagerat", deia. I hi afegia: "Parlant en plata, això de la cimera és un maldecap, perquè els controls afecten tant el turisme com la gent que treballa i que cada dia creua la frontera".

Entre els vehicles que els policies han aturat, n'hi havia un on hi viatjaven dos estudiants d'espanyol. Un d'ells, l'Eugenio, lamentava que havien baixat de França en comitiva, seguint el cotxe del seu professor, per anar a visitar el Museu Dalí. Com que només els han aturat a ells, ara havien perdut la resta del grup.