Els gironins omplen la Rambla en la recerca del llibre i la rosa

El tradicional esmorzar literari i una marató de lectura de 'Girona, llibre de records', de Josep Pla, actes centrals del dia de Sant Jordi

El temps ha respectat l'inici de la festa de Sant Jordi i centenars de gironins s'han acostat a la Rambla, el centre neuràlgic de la festivitat on es concentren les parades de llibres i roses. Entre els llibreters s'han començat a fer les primeres travesses sobre els llibres que poden ser els més venuts. El nom que sona com a possible llibre més venut és la novel·la de Rafael Nadal 'Quan érem feliços' que, segons asseguren els llibreters, ja fa setmanes que es ven molt bé. Un altre dels títols que sona amb força és 'Memòria d'uns ulls pintats' de Lluís Llach. No obstant això, fins a la tarda el gremi no sabrà quins són els títols més demanats pels gironins.

Esmorzar literari, dedicat als llibreters

El matí ha arrencat al Palau Solterra, que acull els serveis territorials de Cultura, on ja s'ha convertit en tradició l'esmorzar literari que organitza la delegació del Govern. En aquesta ocasió, la trobada s'ha dedicat al gremi de llibreters per tal de reconèixer la seva tasca. Entre els escriptors que han assistit a l'esmorzar hi havia Pep Prieto, Josep Maria Fonalleras, Núria Esponellà, Xavier Cortadellas, Marina Palmés, Natàlia Molero, Assumpció Cantalosella, Vicenç Pagès, entre d'altres, i també l'editor Quim Curbet i els llibreters Guillem Terribas, Maria Carme Ferrer i Pere Rodeja.

L'encarregat d'homenatjar els llibreters ha estat l'escriptor Josep Maria Fonalleras, que ha assegurat que la seva figura és un gran "exemple de generositat humana". L'escriptor els ha comparat als jardiners per "cuidar i regar la literatura i la cultura". "El llibreter no gaudeix d'una simple venda sinó dels fruits que recollirà", ha assegurat l'escriptor, que ha tingut un sentit record per al carismàtic llibreter Pere Rodeja de la Llibreria Geli de Girona, desaparegut el desembre de 2009.

Memorial Pere Rodeja, "en Pere de la Geli"

La presidenta del gremi de llibreters, Maria Carme Ferrer, ha agraït l'homenatge i ha defensat la tasca dels llibreters. "No som simplement venedors, som prescriptors de llibres i tothom hauria de tenir un llibreter de referència", ha assegurat. Ferrer ha detallat que el pròxim 29 de juny, coincidint amb la festivitat de Sant Pere, entregaran la segona edició del memorial Pere Rodeja. En la primera edició van homenatjar la família del llibreter -el fill manté la saga i continua al capdavant de la mítica llibreria- i a partir d'ara es distingirà un llibreter i una altra personalitat relacionada amb el món del llibre, ja sigui escriptor o editor. La voluntat dels impulsors del memorial és entregar el premi un any a Girona i un any a alguna altra ciutat catalana per donar-li major rellevància a nivell de país.

Lectura continuada de Pla

El dia de Sant Jordi és tradicional la lectura continuada d'obres de Josep Pla que es fa al Teatre Municipal de Palafrugell (Baix Empordà), vila natal de l'escriptor. Aquesta any, però, la capital gironina també s'ha sumat a aquests actes. Per primera vegada, s'ha organitzat una lectura a la plaça Mercaders, darrera la Rambla, des de les onze del matí a les sis de la tarda. L'obra escollida ha estat 'Girona, llibre de records', de la qual se'n commemora el 60è aniversari de la seva publicació.

L'objectiu de l'acte és fer un homenatge a l'escriptor rememorant una obra dedicada a la capital gironina. Aquest és un acte previ a les activitats per commemorar la publicació del llibre que estan preparant conjuntament l'Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona, la Fundació Josep Pla i la Càtedra Josep Pla de la Universitat de Girona.