Bones perspectives de llibreters i floristes per aquest Sant Jordi

S'esperen vendre uns 7 milions de roses i facturar uns 17 milions d'euros en llibres

El sector de la flor somriu optimista davant aquest dilluns de Sant Jordi, quan es preveu que sigui un dels millors dels últims anys, amb la previsió de vendre fins a 7 milions de roses. Entre un 10% i un 30% de les que es vendran són de producció autòctona, principalment cultivades al Maresme, mentre que la resta seran d'importació. Colòmbia i Equador s'emporten la major part de les compres, però també n'arribaran de països emergents d'Àsia i Àfrica.

"Som molt optimistes. Ja estem assentats a la crisi i Sant Jordi aquest any cau en dilluns, el que ens fa pensar que les vendes aniran bé". Així d'optimista es mostrava fa uns dies el president del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, Jordi Rodón. "El millor que ens pot passar és que Sant Jordi sigui dia laborable i si a més cau en dilluns les estadístiques diuen que cau en molt bona data", afirma.

Les roses vermelles continuen sent les preferides, però cada any hi ha novetats. Aquest destaquen les roses blaugrana i les blanques, a més de les blanc-i-blaves, totes relacionades amb l'esport rei a Catalunya. Aquestes roses diferents suposaran el 30% de les vendes, mentre que la resta seran de roses vermelles. D'entre aquestes, la Red Naomi és la gran novetat, cultivada a Holanda.

Pel que fa als llibres, el Gremi de Llibreters de Catalunya preveu facturar 17 MEUR aquest Sant Jordi, una xifra similar a la de l'any passat, en un temps en què les vendes es troben sota mínims. El president del Gremi, Antoni Daura, va pronosticar fa uns dies a l'ACN que els títols més mediàtics, la narrativa i la literatura juvenil i infantil continuaran sent els més venuts. Pel que fa al llibre digital, Daura considera que avui no és el seu dia perquè la gent vol remenar i buscar a les parades.

Els llibreters instal·len avui unes 400 parades a tot Catalunya, de les quals el 70% es concentra aproximadament a Barcelona ciutat, sobretot a l'Eixample, Ciutat Vella -moltes a la Rambla-, Sarrià-Sant Gervasi i Gràcia. A la resta de demarcacions, Girona comptarà amb una quarantena de punts de venda al carrer, Lleida amb una trentena i Tarragona amb uns vint. La majoria de parades pertanyen a establiments agremiats.

Encara que fa uns anys que no hi ha un clar preferit i les vendes es diversifiquen bastant, hi ha pistes de quins poden ser els llibres més venuts. La setmana abans de Sant Jordi, ho eren 'Quan érem feliços' de Rafael Nadal, 'L'avi de 100 anys que es va escapar per la finestra', del suec Jonas Jonasson, o 'Memòria d'uns ulls pintats', de Lluís Llach, a més del tercer volum de les memòries de Jordi Pujol, escrites pel periodista Manuel Cuyàs, segons el rànquing de Fundacc.

Però Sant Jordi és un dia que tothom vol aprofitar, i tot tipus d'entitats, partits i grups d'estudiants també muntaran les seves aprades de llibres i roses, a més d'altres objectes de regal relacionats amb aquesta diada. Totes les ciutats s'ompliran de parades però sí hi ha un lloc emblemàtica per viure la festa és la Rambla de Catalunya i el seu entorn, per on d'aquí a unes hores costarà caminar.