L'hospital Trueta i el Santa Caterina integren gestió en un sol equip directiu

Salut ressalta que no és una fusió, sinó una millora en l'eficiència que permetrà aprofitar més els recursos

A partir del dia 1 de maig el doctor Vicenç Martínez Ibáñez començarà a treballar com a nou gerent de l'ICS i de l'IAS. Això representa que les dues institucions tinguin una gerència única. Tant el director gerent de l'ICS, Joaquim Casanovas, com el president de l'IAS, Joan Profitós, han assegurat que aquesta fórmula de gestió no té res a veure amb una fusió perquè "el Trueta continuarà essent el Trueta i el Santa Caterina continuarà essent el Santa Caterina" amb els seus professionals i la seva estructura jurídica cadascú.

El director dels serveis territorials de Salut a Girona, Josep Trias, ha detallat que la decisió d'apostar per una gerència única té com a objectiu crear una aliança estratègica entre els dos centres hospitalaris perquè evitin duplicar serveis i optimitzin millor els recursos que tenen.

De fet, els professionals asseguren que no és la primera vegada que els dos hospitals s'apropen perquè, per exemple, ja tenen un laboratori amb una direcció única i també cooperen en àrees com la d'urologia, però la intenció és anar avaluant de quina manera poden optimitzar el pressupost per millorar l'assitència. "No vol dir que una especialitat estigui en un hospital i l'altra a l'altra, hem de fer el pas de deixar de pensar en hospitals amb serveis per pensar en serveis en hospitals", ha afirmat Casanovas.

"Ningú hi sortirà perdent i tothom guanyant", ha afirmat Trias que ha afegit que aquest model de gestió integrada ja es va fer primer a Lleida i el volent anar estenent arreu del país entre els hospitals i centres pròxims o que comparteixin llaços territorials.

El nou gerent, Vicenç Martínez Ibáñez, és llicenciat i doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), especialista en Cirurgia Pediàtrica i diplomat en Direcció d'Hospitals i Organitzacions Sanitàries per EADA. Acumula més de 30 anys d'experiència professional en l'àmbit assistencial. Gran part de la seva carrera com a metge i gestor l'ha desenvolupat a l'ICS, concretament a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. Va ser el primer cirurgià del primer trasplantament hepàtic infantil de l'Estat fet el juny de 1985.

Sense notícies del nou Trueta

Josep Trias ha assegurat que aquesta decisió d'intregrar la gestió no té res a veure amb el futur de l'hospital Josep Trueta. El titular de Salut ha assegurat que encara s'ha de constituir la comissió encarregada de decidir el futur del centre hospitalari i que aquesta decisió no tindrà res a veure amb aquesta gestió única. "Tindrem el Trueta que necessitem", ha reiterat.