L'ACA vol que els ens locals paguin les depuradores pendents

La dessalinitzadora de Blanes es tornarà a posar en servei la setmana vinent després d'una aturada de mig any per estalviar

Tres anys és el que l'ACA calcula necessitar per "posar-se al dia" amb els 400 MEUR que té pendents d'execució del Programa de Sanejament d'Aigües Residuals de Catalunya (PSARU) de l'any 2005. "Això no vol dir que en tres anys no es facin actuacions (...) sinó que un endarreriment tan important no es pot salvar amb un sol exercici", ha matisat el director, que ha obert la porta a compartir els costos per "avançar" en aquelles actuacions que puguin comptar amb fons addicionals procedents d'ajuntaments, Diputacions, o altres institucions.

Els convenis de cofinançament és una de les fórmules que ha plantejat als alcaldes dels diferents municipis de la Selva, amb qui s'ha reunit aquest matí a la seu del Consell Comarcal a Santa Coloma de Farners. La comarca té varis projectes de depuradores i noves connexions encallats i els diferents municipis han traslladat les seves queixes i han demanat més informació.

Els casos de Vidreres i Santa Coloma de Farners

Destaca el cas de Vidreres, que té empantenegades dues noves depuradores, una a la Goba -en fase de construcció- i la de Terrafortuna, ja acabada i pendent de connectar-la a la xarxa. Totes dues han patit destrosses i robatoris de coure en els últims mesos, tal com es va denunciar a l'ACA, que ja ho ha arreglat. "Ara estem a l'espera de quan es posarà en funcionament, que ha de donar servei a molts dels habitants de Vidreres i una zona residencial de Lloret de Mar, tal com explica el seu alcalde, Jordi Camps.

Una altra situació ben diferent és la que es troba la capital de la comarca. Santa Coloma de Farners està pendent d'uns permisos de l'ACA per poder aprovar el nou POUM. Per altra banda, el seu alcalde, Antoni Solà, recorda que porten anys treballant amb el projecte de construcció de la canonada que ha de connectar la Selva -juntament amb tres municipis més- amb la dessalanitzadora de Blanes, com a alternativa a la connexió al Pasteral. El projecte constructiu ja està aprovat de forma definitiva però no hi ha diners per a la construcció de la canonada. Davant aquest fet, l'alcalde reivindica tornar a posar sobre la taula el connectar-se al Pasteral, tal com s'havia plantejat inicialment perquè és més econòmic que haver d'anar a buscar l'aigua a Blanes -un 25% més barat- i a més tenen només a 1,5 quilòmetres el sifó. "És una manca de sentit comú", apunta Solà, en referència a la intenció de connectar-los amb Blanes. "Confiem que l'ACA sigui receptiva i poder solucionar el tema de l'abastament".

Sobre aquesta qüestió, el director de l'ACA ha reconegut que cal "replantejar-se" quina és la millor opció per al territori i ha remarcat que com que es tracta d'un conveni vigent -signat per Santa Coloma, Sils, Vidreres i Riudarenes- caldrà buscar "solucions de mutu acord". Davant la falta de finançament, alguns municipis com ara Riudarenes ja ha fet públic que no pot assumir els costos que els exigeix el conveni i per tant ara toca estudiar "solucions alternatives" i més a curt termini. En aquest sentit, Carcolé precisa que el que s'acabi fent potser no servirà per abastir els quatre municipis esmentats sinó que potser seran actuacions independents. "És obligat estudiar-ho en aquests moments", ha conclòs.

La dessalanitzadora de Blanes reprèn l'activitat

En aquests últims dies ja han finalitzat les tasques de neteja i acondicionament de la dessalinitzadora de Blanes i l'ACA té previst tornar-la a posar en funcionament la setmana que ve. Cal recordar que el mes d'octubre passat es va decidir desconnectar-la com a mesura d'estalvi coincidint amb la baixada del consum durant el període d'hivern en ser una població de costa. Carcolé ha defensat aquesta mesura i ha assenyalat que la previsió és que a partir del setembre o octubre es torni a reduir la producció fins a aturar-la "sempre que la qualitat de l'aqüífer sigui l'adequada". La seva capacitat també s'establirà en funció de la situació hídrica del país i les necessitats de consum.

L'ACA no pagarà les barques de neteja del litoral

Preguntat per si l'ACA continuarà sense assumir el cost de les barques de neteja del litoral gironí com ve fent des del 2011, el seu director ha assenyalat que aquesta tasca no és competència de l'ACA, sinó que pertany a l'àmbit turístic, i que davant la situació econòmica actual, les institucions públiques "han de complir amb les obligacions" que venen marcades per les lleis. I aquesta, ha dit, no és una responsabilitat seva.

Els representants de l'ACA s'han reunit aquest divendres amb els alcaldes de la Selva en sessió extraordinària després que el 8 de març exposessin el seu malestar pel tema de l'aigua al conseller Lluís Recoder.