Els boscos gironins, el millor pulmó verd de la península

Un estudi conclou que absorbeixen 5 tones per hectàrea de CO2, més que la mitjana de l'Estat

La investigació del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha quantificat la capacitat que tenen els arbres de la península per absorbir el CO2 emès a l'atmosfera. La mitjana és de 5 tones de diòxid per hectàrea i per any. Això suposa un 15% del total de gas que produeix el transport i l'activitat industrial. La mitjana del planeta és del 25%.

Els boscos situats més al nord n'absorbeixen més (unes 7 tones de mitjana) que els del sud. Les espècies de territoris més humits són capaços d'absorbir-ne més. Això situa la massa forestal catalana al capdavant del rànquing de demarcacions espanyol, en especial, les Comarques Gironines, en tercer lloc. La de la demarcació de Tarragona, més seca, es troba a la cua, en la 34a posició.

L'escalfament global afecta més, precisament, als boscos humits. Ja s'ha comprovat que amb l'augment de temperatures -a la península ja ha pujat un grau en els darrers 30 anys- els arbres creixen a un ritme menor i que augmenta també la seva mortalitat. A l'Estat, a on els boscos estan amenaçats per la sequera, resultava de gran importància saber quina era la capacitat d'absorció del CO2 emès.

Les dades són positives, ha subratllat l'investigador Jordi Vayreda, que també ha alertat que l'escalfament podria acabar revertint el paper dels arbres i convertir-los en fonts emissores de CO2. Durant l'onada de calor de 2003 a Europa, o durant les sequeres a la selva amazònica de 2005 i 2010, ja es va comprovar que es donava aquest fenomen. Això podria donar-se a mig termini, "a finals de segle".

L'estudi conclou que una gestió forestal adequada pot mitigar molt els efectes de l'escalfament. Mesurant els troncs dels arbres han vist quin creixement tenen els boscos i han comprovat que quan la massa forestal està cuidada, és a dir, la concentració d'arbres no és molt elevada, l'absorció de CO2 millora.