Neix un portal de compravenda de material d'escenografia

La iniciativa pretén donar sortida als objectes que deixen de ser útils un cop acabada una gira teatral

Un revòlver de fogueig, una ràdio d'època, una urna funerària, un esquelet, una estàtua d'aire grecoromà, ventiladors i butaques. Aquests són alguns dels objectes que es poden adquirir al nou portal de compravenda en línia Hamlet Store, una iniciativa de dues empreses gironines que van veure una oportunitat de mercat en aquest sector. De fet, la productora La Troca ha patit en pròpia pell el problema d'acumular objectes que perden la utilitat un cop acabada una gira teatral, ja que en cinc anys han canviat tres cops de magatzem per falta d'espai.

Aquesta situació es repeteix arreu de l'estat espanyol, on les escenografies "van als magatzems, es podreixen i es llencen", segons explica la gerent de La Troca, Marta Fluvià. Afegeix que en els grans teatres aquesta situació arriba a l'extrem que un cop acabada la gira un camió carrega les escenografies i les transporta directament a la deixalleria. "En el moment actual això no es pot permetre ni econòmicament ni des del punt de vista sostenible", argumenta Fluvià en aquest sentit.

El material que s'ofereix al portal pot ser recuperat per altres companyies teatrals, mentre que en el cas dels particulars pot respondre a les delícies dels més fetitxistes. De fet, la voluntat dels impulsors del portal és concretar de quina obra procedeixen els objectes a la venda. L'origen de les peces que hi ha ara és el magatzem de La Troca i també de Bitó Produccions i la Sala Muntaner de Barcelona. També vénen de diversos particulars, normalment vinculats a l'art escènic. S'hi pot trobar material d'obres com 'La forma de les coses' -d'on prové la peça més cara, una estàtua grecoromana valorada en 5.590 euros-, 'Product', 'Hikikomori' i 'Tot esperant Godot'.

Hamlet Store ha arrencat amb material procedent d'espectacles ja tancats, tot i que la idea és aconseguir posar a la venda material quan està en procés d'ús en un espectacle, de manera que es pugui comercialitzar quan s'esgoti la seva vida teatral. Els promotors de la iniciativa ja estan en contacte amb diverses productores i companyies per fer-ho possible. D'altra banda, el portal també permet encarregar un objecte que l'espectador ha vist en una determinada obra de teatre per tal que Hamlet Store faci la gestió per recuperar-lo un cop acabada la gira.

Un portal pioner

Tot i que sí existeixen portals de proveïdors que ofereixen material escenogràfic, la peculiaritat de Hamlet Store és que no hi ha un únic proveïdor sinó que es tracta de múltiples venedors, i tampoc existeix un intermediari sinó que el procés es realitza directament entre venedor i comprador. De fet, els impulsors han assegurat que no coneixen cap altre portal d'aquestes característiques.

Per adquirir els objectes de Hamlet Store cal registrar-se a la plataforma virtual. Un cop dins i una vegada escollit el que es vol comprar, el portal calcula el preu del transport tenint en compte el volum de l'objecte a la venda i la distància a on es troba el comprador. D'altra banda, el comprador té dret a devolució en un període de set dies. Pel que fa als venedors, poden inventariar, taxar i penjar ells mateixos les peces, tot i que Hamlet Store també ofereix aquest servei. Tot i que els han arribat peticions de lloguer, el portal es planteja materialitzar aquesta opció a llarg termini.

Els promotors de Hamlet Store han organitzat aquest dimarts al migdia un 'bateig' de la plataforma amb un acte amb dos padrins d'honor, que són el director d'escena Àlex Rigola i la cantant Nina. Dos dies després Hamlet Store es donarà a conèixer en un estand a la Llotja de la Mostra d'Igualada.