30.000 euros el 2011 per portar gossos abandonats a Alemanya

El Consell Comarcal de la Selva es va veure obligat a treure els animals perquè la gossera comarcal estava al límit

La gossera municipal de la Selva, situada al parc de Sa Riera de Tossa de Mar, té capacitat per a 125 gossos però, actualment, en té 147. Aquesta no és una situació insòlita sinó que és habitual i més encara amb l'arribada de la crisi econòmica. "Cada dia rebem tres o quatre trucades de propietaris de gossos que ens diuen que no se'n poden fer càrrec perquè s'han quedat sense feina o sense casa", ha explicat el responsable del servei, Miquel Garcia.

La gossera només es pot fer responsable dels gossos abandonats i perduts i no s'accepten animals que portin els seus propietaris. "Moltes vegades els diem que no i després ens trobem els gossos lligats una mica més avall", explica Garcia. Amb la crisi, els responsables de la gossera s'han trobat els abandonaments es mantenen i, per contra, han caigut les adopcions.

Durant el 2011, la gossera ha recollit 751 animals, dels quals 216 s'han retornat als seus propietaris perquè estaven perduts i, els 535 restants, han quedat abandonats a les instal·lacions. L'any 2010, van ser 803 els animals recollits, 771 el 2009 i 816 al 2008. En canvi, les adopcions han anat a la baixa. Durant el passat 2011, els ciutadans van adoptar 419 gossos, una xifra per sota dels 481 del 2010, els 469 del 2009 o els 489 del 2008. Els responsables del servei atribueixen aquest descens a la crisi econòmica.

Des del 2007, una normativa prohibeix el sacrifici de gossos per qüestions d'espai a les gosseres. Per això, equipaments com els que gestiona el Consell Comarcal de la Selva tenen com a alternatives o bé les adopcions o bé l'ampliació de les instal·lacions. En els darrers anys, el consell ha fet diverses obres a la gossera comarcal -hi ha fet un pati exterior, entre d'altres- i no descarta haver-ne de fer més. Segons ha explicat el conseller de Sostenibilitat i Territori, Eduard Adrobau, aquest any caldria ampliar la gossera amb una vintena de gàbies més.

L'única via, enviar gossos a Alemanya

Actualment la gossera comarcal està al límit de la seva capacitat. Quan això passa i no hi ha adopcions de particulars, l'única via que té el consell comarcal és enviar gossos a Alemanya, un país on la tradició d'adoptar animals està més arrelada i on els animals tenen una sortida fàcil.

El Consell Comarcal de la Selva fa tres anys que envia gossos al país germànic. Durant el 2011, en va enviar 93 en tres remeses diferents, catorze més que l'any anterior. Enviar un gos a Alemanya té, per al consell comarcal, un cost de 350 euros perquè l'animal s'ha d'entregar vacunat, amb el test de la leishmaniosis fet, desparasitat, amb microxip i passaport internacional. A canvi, no s'ingressa ni un euro però s'aconsegueix eixamplar l'espai a la gossera. En total, el consell ha gastat 30.000 euros per enviar aquests animals. "Aquesta és l'única vàlvula per treure pressió quan la gossera està per sobre de la seva capacitat", ha manifestat Adrobau. El cost d'aquests enviaments els assumeix íntegrament el consell.

Un servei deficitari

El servei de la gossera comarcal és tradicionalment deficitari per al consell comarcal. Les úniques vies d'ingressos són les taxes que els 26 ajuntaments de la comarca paguen i les adopcions. L'any passat, mantenir el servei va costar 250.000 euros i només es van ingressar 40.000 euros per la via de les adopcions que, en el cas d'un gos són d'uns 100 euros i per a les gosses 200 euros perquè la normativa obliga a entregar-les esterilitzada.

El president del consell comarcal, Robert Fauria, ha explicat les ajudes de la Generalitat com de la Diputació han anat a la baixa i que el consell ha hagut d'assumir més costos. Segons ha detallat, el Govern no ha convocat les ajudes per ampliar instal·lacions que des del 2007, amb la normativa que prohibia sacrificar animals, s'havien atorgat. "L'any passat no es van ni convocar i teníem previst ingressar per aquest concepte 30.000 euros que hem hagut de posar nosaltres", ha lamentat Fauria. Pel què fa a la Diputació, les ajudes s'han reduït un 15% i el consell comarcal ha deixat d'ingressar uns 10.000 euros procedents d'aquest ens supramunicipal.

Davant d'aquesta difícil situació, el consell comarcal ha fet una crida per a la tinença responsable d'animals i també ha animat els ciutadans a anar a la gossera comarcal per adoptar algun dels animals.