L'economia gironina entra en una segona recessió

La patronal gironina Foeg dóna aquest any pràcticament per perdut i confia que el creixement es recuperi el 2013

L'informe que elabora periòdicament la patronal Foeg no deixa lloc per al dubte. Després d'acumular un any i mig de creixement -tímid, però tot i així creixement- l'economia gironina ha tornat a entrar de nou en recessió. És a dir, que ja acumula dos trimestres consecutius amb creixement negatiu.

La primera vegada que l'economia gironina va entrar en recessió va ser a principis del 2009. I ara, la situació es repeteix. Així ho recull l'informe de la patronal, que analitza amb detall el quart trimestre del 2011.

El document concreta que la demarcació va tancar l'any amb un atur que es va enfilar fins al 23,4%, i que tant la taxa d'activitat com la d'ocupació van davallar. I aquest primer trimestre d'any, tot i que encara falti tancar els números, l'economista i autor de l'informe, Modest Fluvià, ja avança que "l'empitjorament de les perspectives econòmiques s'ha confirmat i consolidat".

De fet, les darreres dades d'atur a la demarcació (les del mes de març) ja demostren com la xifra de desocupats, d'un any per a l'altre, s'ha incrementat. Tot i que l'inici de la temporada turística vagi comportar que 1.807 persones trobessin feina, el cert és que, en termes interanuals, aquest març Girona tenia 1.326 desocupats més respecte el mateix mes del 2011.

L'entrada de l'economia gironina en una segona recessió, segons assegura Fluvià, no es deslliga del què passarà tant a Catalunya com a la resta de l'Estat. "Lamentablement, cap d'aquestes tres economies és específica o especial", explica l'economista de la UdG.

L'informe de la patronal també augura que la situació, com a mínim a curt termini, no es recuperarà. "Resulta fàcil fer la previsió que aquest 2012 es continuarà destruint ocupació i augmentaran tant la taxa d'atur com el nombre d'aturats", precisa Fluvià. L'economista ja ha avançat que aquest any serà "molt dolent", que el 2012 es dóna "pràcticament" per perdut, i confia que l'economia gironina pugui revertir la situació ja al 2013.

Reajustaments encara pendents

A més, l'informe també posa de relleu que, a aquesta panoràmica, encara s'hi ha de sumar el fet que els reajustaments al sectors financers i immobiliari encara no s'han acabat. Per això, de moment, la patronal Foeg centra les esperances en el sector exterior, ja que -com concreta Fluvià- "ni l'atonia del consum privat, ni el retraïment en la inversió empresarial, ni els plans d'austeritat de la despesa pública poden aportar dinamisme econòmic".

I és que, de fet, entre totes les dades negatives, només les exportacions gironines van mantenir la vitalitat. Com recull l'informe Foeg, durant el quart trimestre del 2011, les vendes de les empreses gironines a l'exterior es van acostar als 1.000,5 milions d'euros (MEUR), i van augmentar un 1,8% en termes interanuals.

Tant la patronal Foeg com l'economista, però, han intentat llançar un baló d'oxigen sobre la situació. "No ens hem de deixar portar pel pessimisme, i cal treballar perquè quan arribi la recuperació, ens agafi preparats", ha indicat Fluvià. Entre d'altres, l'economista indica que, malgrat el panorama, també hi ha "indicadors positius (com ara, la previsible baixada del preu del petroli o el fet que hi hagi empreses que se'n surten).

A l'espera de les cúpules

Durant la presentació de l'informe, els responsables de la Foeg també s'han pronunciat sobre l'anunci de fusió entre les dues patronals catalanes (Foment i Pimec). El secretari general de la Foeg, David Hugas, ha dit que la integració és "necessària i imprescindible", i que per part seva, la recolzen.

La intenció, com ha avançat Hugas, és integrar Fepime (la branca de petites i mitjanes empreses de Foment) amb Pimec i, d'aquesta manera, "es crearà una patronal de grans empreses i una de petites i mitjanes amb una sola cúpula". La intenció és que la fusió sigui una realitat en un termini de sis mesos.

De totes maneres, des de les comarques gironines, Foeg ja ha anunciat que no mourà fitxa fins que les cúpules de les dues organitzacions no decideixin de quina manera es porta a terme la fusió. "Creiem que només hi ha d'haver una sola veu patronal, però fins que les direccions no consolidin quin serà el sistema de fusió per la part de l'estructura, no mourem res", ha conclòs David Hugas.