La problemàtica dels 'pisos ocupats' de Salt preocupa i molesta veïns, propietaris i immobiliàries

L'Ajuntament s'ha vist obligat a tapiar les portes i les finestres dels habitatges buits per evitar ocupacions

Salt tenia, a finals del 2008, un 42% de població immigrada. Amb la crisi econòmica, molts ciutadans, sobretot nouvinguts que fins ara s'havien pogut comprar o llogar un habitatge, es troben ara sense feina i no poden pagar-lo. Aquesta situació desesperada du alguns ciutadans a 'ocupar' propietats que estan buides o, fins i tot, a entrar d'amagat al que, fins ara, havia estat la seva casa. Aquesta situació provoca malestar i molèsties a les comunitats de veïns ja que, en algunes ocasions, els inquilins furtius, punxen els serveis de l'escala i no paguen comunitat. Per això, l'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda (PSC), ha enviat una carta ha a bancs i caixes demanant-los que 'amb caràcter d'urgència' prenguin les mesures pertinents per evitar que la situació vagi a més.

Per això, els demana que vetllin pel manteniment dels pisos que s'han quedat a conseqüència d'impagaments d'hipoteques per evitar que es degradin però, sobretot, per prevenir ocupacions fraudulentes. Per això, els recomana que, si no els poden vendre, els posin a disposició local d'habitatge perquè els pugui llogar.

Molts veïns del centre de Salt han viscut a les seves escales casos d'aquesta mena. Un noi del carrer Àngel Guimerà relata que a la seva escala hi ha hagut dos casos que han acabat amb la intervenció de la policia i, fins i tot, en una ocasió els propietaris del pis van arribar a les mans per poder fer fora una família que els havia 'ocupat el pis'. En Pepe és amo d'un bar en aquest mateix carrer i diu que els casos de pisos ocupats està 'a l'ordre del dia'. En Pepe denuncia que hi ha manca de seguretat i que els propietaris de la zona 'no ens sentim protegits'. 'Hi ha molta gent a l'atur, la gent s'ha de buscar la vida i no pot pagar els pisos que acaben embargats i no tenim seguretat', lamenta mentre explica que 'cadascú es fica allà on pot i això ho estem veient cada dia'.

Segons en Pepe, aquesta situació s'està vivint a Salt des que hi ha crisi econòmica perquè la gent 's'ha de buscar la vida'. 'Aquí no hi ha seguretat, tens una propietat i no pots tenir res teu', ha afirmat mentre lamenta que moltes famílies ni tant sols paguen la comunitat dels seus blocs. 'Aquí no paga ningú, sempre som els mateixos', afirma.

Pisos embargats, però buits?

L'Olga Rodríguez treballa a Finques Oscar, al carrer Àngel Guimerà de Salt i ara gestionen pisos que els bancs han embargat per poder-los tornar a vendre. Abans d'ensenyar la finca, assenyala, van a veure l'estat en què es troba abans que la vegi el client. És aquí quan venen les sorpreses. 'Ens hem trobat a pisos que teòricament han d'estar buit la taula parada, menjar a la nevera, els llits desfets o, fins i tot, la rentadora posada', explica l'Olga.

Es tracta de pisos que, en teoria, han d'estar lliures però molta gent entrega les claus i hi torna a anar a viure perquè no té on més anar. 'Moltes vegades són els mateixos propietaris que ocupen les finques, o familiars seus', diu l'Olga mentre relata el cas d'un fill que va continuar anant a dormir al pis que li havien embargat als pares colant-se per una finestra.

Quan aquesta immobiliària es troba amb aquests casos, el que fa és, prèvia autorització del banc, canviar el pany. 'Un cop fem això els problemes s'acaben', afirma l'Olga que explica que mai s'han trobat ningú a dins dels habitatges quan van a visitar-los o amb clients. 'Hi ha gent que no té altra opció i hi va a dormir o a fer àpats de migdia o el cap de setmana, per evitar que els veiem, però mai no ens hem trobat ningú a dins', conclou.

Terrassa 'amb vistes'


Un altre veí, que prefereix restar en l'anonimat, té la seva terrassa –al carrer Francesc Macià- just a la part del darrere d'una sèrie de cases abandonades que diversos ciutadans van ocupar per viure-hi. Des de casa seva la vista és esfereïdora. L'Ajuntament de Salt fa un mes va haver de tapiar les portes i finestres de les cases -amb rajols i fustes- per evitar així que ningú més hi entrés. L'home es queixa de la brutícia que hi ha deixat els inquilins il·legals i també del 'moviment' d'entrades i sortides que hi havia mentre aquestes famílies –fills inclosos- ocupaven les cases.

'A una de les cases hi vivia una dona amb la seva filla, era d'aquí del país però no tenia on posar-se', explica aquest veí. A una altra de les cases hi vivien tres homes marroquins que van haver de marxar quan la policia va tapiar les cases. 'Hi havia gent que s'hi estava mesos sencers en unes condicions molt precàries', detalla aquest veí que demana a l'ajuntament que acabi amb aquests problemes.
  • L'Olga Rodríguez, de Finques Oscar de Salt, explica que es troben restes de menjar i roba dins pisos embargats i que haurien d'estar tancats i buits