Alerta per forts vents, nevades a cotes baixes i mala mar

De matinada pot nevar al Ripollès, Garrotxa i nord de l'Alt Empordà per sobre els 400 metres

Aquest diumenge, les ratxes de vent podran superar els 90 km/h a les comarques següents de l'Alt Empordà, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Berguedà, Cerdanya, Garrotxa, Noguera, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès, Solsonès i Vall d'Aran. A partir de les vuit del vespre s'incrementarà el risc de ventades que superin aquesta velocitat sobretot a l'Alt Empordà on es poden donar cops superiors als 125 km/h.

També, Protecció Civil ha emès un avís per mal estat de la mar del Pla Especial d'Inundacions de Catalunya Inuncat, ja que a l'Alt i Baix Empordà es poden donar onades superiors als 2,5 m degut a un episodi de mar de fons del nord relacionat amb les fortes ventades. Per tant, des de Protecció Civil es demana allunyar-se de les zones properes a esculleres, espigons i passejos marítims on pugui haver-hi perill.

Paral·lelament, Protecció Civil ha activat la prealerta del el Pla especial d'emergències per nevades a Catalunya Neucat per la previsió de possibles nevades a cotes baixes. Inicialment, la cota de neu se situarà al voltant dels 800 metres al vessant nord i entorn dels 1.000 metres a la resta. Progressivament baixarà fins a situar-se a qualsevol cota al vessant nord i fins als 600 metres a la resta al final del dia.

Durant la propera matinada, puntualment la cota de neu podrà baixar fins als 400 metres al Ripollès, la Garrotxa i el nord de l'Alt Empordà, on es podrien acumular gruixos de 5 centímetres per sobre dels 700 metres. A més, per sobre dels 1.400 metres es podran acumular més de 20 centímetres de neu. A causa del vent hi haurà torb en aquestes zones altes.

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat ja ha avisat als cossos operatius i als Ajuntaments dels municipis que puguin quedar afectats per les adversitats meteorològiques per tal que prenguin les mesures preventives adients.