Condemnat l'extresorer de Maçanet de la Selva per embutxacar-se diners però seguirà de funcionari

Emili Bancells ha admès va agafar 5.180 euros de la caixa per afrontar "una problemàtica familiar" però després els va tornar

L'extresorer de Maçanet de la Selva, Emili Bancells, admet que entre els anys 2009 i 2010 va desviar 5.180 euros de les arques municipals i se'ls va embutxacar. El fiscal, Enrique Barata, i la defensa, Carles Monguilod, han arribat a un acord, que han formalitzat aquest divendres a l'Audiència de Girona i que ha evitat que el cas el jutgi un tribunal popular.

La magistrada Sònia Losada ha dictat sentència aquest divendres mateix condemnant-lo a 1 any i 9 mesos de suspensió per a feina o càrrec públic i a pagar una multa de 1.350 euros per un delicte continuat de malversació de diners públics. També pagarà les costes processals. Bancells admet que es va quedar els diners però diu que ho va fer de forma "temporal" per afrontar problemes familiars. L'extresorer va retornar diners el juny del 2010.

Com a tresorer i interventor accidental de l'Ajuntament de Maçanet de la Selva, Emili Bancells Amatller tenia firma autoritzada per gestionar i disposar de fons públics del consistori. Entre el desembre del 2009 i el juny del 2010, el funcionari va utilitzar aquesta signatura en diverses ocasions per desviar fons públics als seus comptes bancaris. Segons ha explicat aquest divendres, ho va fer per afrontar un mal tràngol familiar i la seva intenció sempre va ser retornar els diners.

L'advocat de la defensa, Carles Monguilod, ha explicat que el fet que Bancells retornés els diners ha permès rebaixar molt la pena. "Les penes per aquest delicte són altes i gairebé sempre hi ha inhabilitació", ha detallat el lletrat que especifica que, en aquest cas, la suspensió temporal permet que Bancells, que actualment treballa al registre civil perquè va demanar un canvi de plaça, pugui tornar a la feina quan hagi complert la condemna.

La primera transacció a favor seu que va fer va ser el 23 de desembre del 2009 quan Bancells va desviar 2.080 euros des del compte de l'Ajuntament a la mateixa llibreta on habitualment cobrava la nòmina com a empleat del consistori. Va trigar tres mesos en tornar a actuar. El 18 de març del 2010 va fer una transferència per desviar 1.200 euros. El tercer moviment bancari va ser el 4 de juny del 2010 quan va tornar a desviar 1.200 euros. Els diners que va anar agafant directament de la caixa pública municipal en efectiu i en petites quantitats sumaven 700 euros.

En total, al llarg de mig any es va embutxacar 5.180 euros. Una setmana després de fer l'última transferència va demanar a l'Ajuntament que fos adscrit només com a secretari del registre civil, fora de l'àrea econòmica a la qual havia tingut accés com a tresorer municipal. El consistori va acceptar la petició que es va fer efectiva el 26 de juny del 2010.

Dos dies després, el 23, Bancells va començar a fer ingressos per retornar voluntàriament els diners que havia anat traient. A un compte de l'Ajuntament hi va ingressar 1.200 euros i a un altre 1.200 euros més. Aquests ingressos sense justificació van ser els que van posar sobre la pista de la desviació dels fons i el consistori va obrir el 20 de juliol del 2010 un procediment administratiu per esclarir què havia passat.

L'extresorer va admetre ja d'entrada que s'havia embutxacat els diners i es va comprometre a retornar el que encara faltava els dies següents. Ho va fer el 26 de juliol. Tot i això, l'ajuntament va incoar un expedient disciplinari i va posar els fets en coneixement de la fiscalia que va iniciar el procediment judicial per malversació de diners públics.