Marató solidaria a Palamós per salvar la vida d'un nen de sis anys amb un tumor cerebral

El proper 21 d'abril el municipi intentarà recaptar els 200.000 euros necessaris per tractar-lo a Boston, EUA

  • El nen afectat d'un tumor cerebral, en Richi, dins la sala de comandament d'un avió © ACN
    El nen afectat d'un tumor cerebral, en Richi, dins la sala de comandament d'un avió © ACN
  • El nen palamosí afectat per un tumor cerebral, en Richi, a l'hospital © ACN
    El nen palamosí afectat per un tumor cerebral, en Richi, a l'hospital © ACN
La difícil història d'en Ricard García o 'Richi' va començar el 29 de novembre del 2011 quan li van diagnosticar un medul·loblastoma - un dels tumors cerebrals malignes més agressius - de cinc centímetres de diàmetre al cap. Tal i com ha explicat el portaveu de la família d'en Richi, Torky Martínez, els metges donaven un percentatge de supervivència a cinc anys del 55%. Una xifra que els especialistes de l'hospital Dana Farber Cancer Institute, als Estats Units, augmentaven fins al 70%. "Van decidir aposta pel millor pronòstic i per aquest motiu els pares d'en Richi, la Kety i en Ricard, van decidir viatjar fins a Boston", ha detallat el portaveu. En aquest hospital privat de Boston es troba un grup de metges especialistes en el tractament de la tipologia de tumor que pateix en Richi.

No obstant això, el cost de les operacions i els tractaments que necessita en Ricard García s'enfilen fins als 200.000 euros. Per tal d'ajudar a la família, la coordinadora Sos Richi i l'Àrea de Cooperació i Solidaritat de l'Ajuntament de Palamós han organitzat una marató solidària el proper 21 d'abril al passeig del Mar del municipi per recaptar fons per salvar la vida de l'infant.

Una marató amb activitats infantils i esportives

Aquesta marató estarà dividida en quatre sectors. Un per a les activitats infantils amb gimcanes, animacions i multitud d'espectacles. Una segona zona amb un mercat artesanal on es realitzarà una botifarrada i es podrà fer tastets de diversos productes de la zona. Un tercer sector amb activitats esportives com una marató d''spinning', una caminada popular, un torneig de futbol o balls llatins, entre d'altres. I una última zona destinada a concerts i actuacions musicals on actuaran diversos grups d'havaneres i corals.

En total, més d'una cinquantena d'agrupacions, entitats i particulars s'han bolcat per participar desinteressadament en aquesta iniciativa. "Hem rebut peticions i propostes d'arreu de les comarques gironines i fins i tot de fora Catalunya", ha explicat un dels representats de la coordinadora Sos Richi, Lluís Martí. A més, l'acte estarà organitzat per un grup de voluntaris del municipi. Fins i tot, la coordinadora ha demanat a les diverses escoles de la població que facin un 'Sos Richi' gegant a la sorra de la platja del municipi per capturar la imatge amb una càmera aèria i enviar-la a la família.

Els fons es recaptaran mitjançant dos sistemes. En primer lloc, el preu que fixi l'entitat o la parada de menjar que ofereixi els seus productes o, per altra banda, mitjançant els donatius que els assistents podran lliurar en guardioles.

Concert solidari i espectacle de dansa per recaptar fons

A més d'aquesta marató solidària, la coordinadora Sos Richi ha organitzat altres activitats solidàries puntuals durant els propers mesos. En concret, el proper 28 d'abril es realitzarà un concert solidari a l'espai de la Nau que comptarà amb la participació de músics com Miquel Abras, Joan Masdéu, l'Orquestra Di-versiones o la formació palamosina 'The Covers Band', entre d'altres. El dia 6 de maig també es portarà a terme un espectacle de la companyia de dansa palamosina 'Cobosmika'. A més d'aquests espectacles, els interessats poden realitzar els seus donatius en alguna de les 500 guardioles que s'han repartit pels establiments de Palamós, o mitjançant la recollida de taps de plàstic o directament realitzant un ingrés directe que poden fer a la pàgina web 'www.sosrichi.org'. D'altra banda, la coordinadora també ha establert un altre mitjà per poder col·laborar en aquesta causa que es basa en l'aportació d'un euro al mes. De moment, la entitat ja ha recollit més de 30.000 euros.

L'alcaldessa de Palamós, Maria Teresa Ferrés, ha destacat la "excepcionalitat" d'aquest cas que ha fet moure a la tota la població de Palamós. "Esperem que la mobilització arribi més enllà de les comarques gironines i que es faci molta difusió per ajudar a en Richi" ha explicat l'alcaldessa. Segons el portaveu familiar, tant els pares com el mateix Richi no "s'acaben de creure" tot el suport que estan rebent de la població del municipi i d'arreu de Catalunya i l'estat espanyol. "Només volem que en Richi pugui tenir la vida d'abans" ha explicat Martínez. Durant aquest temps que ha estat ingressat, l'infant amb l'ajuda dels seus pares, ha anat escrivint en un bloc que es pot veure a la pàgina web de Sos Richi.

Els metges de Boston operen aquest divendres a en Richi

El representant de l'entitat ha explicat que avui mateix els metges de l'hospital de Boston tornaran a operar en Richi per extreure el tumor que el nen encara té al cap. En Ricard ja va ser intervingut el dilluns de la setmana passada per intentar solucionar els problemes de pressió intracranial que patia a causa del càncer. Més endavant, si tot va bé, els especialistes programaran una tercera intervenció per solucionar els problemes de pressió que pateix en Richi. Segons les previsions dels metges, l'infant trigarà uns 45 dies a estar en bones condicions físiques per poder començar el tractament de quimioteràpia.

Per tal d'ajudar econòmicament i llançar un missatge de suport a en Ricard i a tota la seva família, el consistori i la coordinadora han demanat a la ciutadania que "participi en la propera marató" i han agraït la "solidaritat que han mostrat" tots els ciutadans del municipi durant aquests últims mesos.