Cornellà del Terri reviu la plantada del Maig i el Ball del Cornut del Dilluns de Pasqua

La festa, declarada d'interès nacional, ja se celebrava a principis del segle XIX

El temps inestable dels últims dies i els núvols persistents d'aquest Dilluns de Pasqua amenaçaven de pluja els actes centrals de la Festa Major de Cornellà del Terri, que són la plantada del Maig i el Ball del Cornut. Finalment, però, els núvols han donat una treva i s'ha pogut celebrar la festa un any més.

L'arbre que s'ha plantat avui ha substituït el que durant un any ha presidit la plaça Major, aixecat el Dilluns de Pasqua del 2011 i tallat el Divendres Sant passat. Aquest mateix dia tots els qui ho van desitjar van poder anar a tallar el nou arbre, el pollancre més alt de les rodalies. Enguany mesura 23,6 metres i pesa uns 180 kg, segons ha explicat l'alcalde, Pere Vilà. Com marca la tradició, l'arbre ha estat decorat amb banyes per celebrar la fi del dret de cuixa i per deixar-lo a punt per ser plantat avui davant del Centre Cultural del poble.

Com a acompanyament del trasllat del pollancre fins a la plaça Major, s'ha fet una cercavila dels Grallers de la Vall del Terri, i la Principal de Porqueres ha amenitzat l'espera de l'arbre a la plaça. Un cop el pollancre ha arribat al seu destí ha estat aixecat amb el tradicional sistema de politja i cordes. El moment més emotiu de la festa, però, ha arribat com cada any amb la hissada de la senyera a l'arbre amb l'acompanyament de l'Himne dels Segadors.

Tot seguit ha pres el protagonisme el Ball del Cornut, on sis parelles dansen al voltant d'un altre arbre, aquest de petites dimensions, plantat al mig de la plaça Major. El Cornut ha saltironejat com cada any enmig de les parelles per triar finalment una pubilla i entregar-li el ram.

Cornellà posa fi aquest Dilluns de Pasqua a la Festa Major, iniciada el Dijous Sant amb el campionat del truc.