Tallen la C-31 a l'Alt Empordà per reclamar 2 MEUR d'expropiacions per fer la carretera

Els pagesos afectats han plantat tomàquets al mig de la calçada i amenacen amb més mobilitzacions si no se'ls escolta

Les obres de millora de la C-31 van abraçar un tram de disset quilòmetres a cavall de les comarques del Baix i l'Alt Empordà. En total, els treballs van tenir un cost de 63,2 MEUR i la nova carretera, que s'estén entre la Tallada d'Empordà i Torroella de Fluvià, va entrar en servei per Setmana Santa del 2010.

Tot i haver passat dos anys, però, el cert és que molts dels pagesos que van veure com se'ls expropiaven els camps encara no han cobrat ni un euro. Les expropiacions van començar el 2008 i van afectar unes 400 finques. De les 300 que representa Agroxarxa, els propietaris de més de la meitat -158, en concret- encara tenen pendent rebre els diners per part de la Generalitat.

Per fer sentir la seva indignació, aquest matí mig centenar de pagesos han tallat la C-31 a l'alçada de Torroella de Fluvià. Convocats pel sindicat Unió de Pagesos, han entravessat els tractors al mig de la carretera i han plantat tomàquets en una mena d'hort improvisat a la calçada.

A més, també han penjat pancartes on reclamaven al Govern que els pagui els diners de les expropiacions. En total, el sindicat denuncia que es deuen més de 2 MEUR, i critica que la situació ja s'arrossega des de l'anterior tripartit. 'Volem cobrar ja!!!' o 'Entre Nadal i Recoder els pagaments per fer' han estat els lemes que han presidit les pancartes de la protesta.

Unió de Pagesos ha escollit el tram de la C-31 al seu pas per Torroella de Fluvià perquè, com assegura, aquí és on les obres de la carretera van afectar més camps agrícoles i on hi ha més propietaris que encara no han cobrat. "Apart del traçat, amb molts ponts i rotondes, des d'aquí també és d'on es van extreure la majoria dels àrids", ha explicat el coordinador del sindicat a l'Alt Empordà, Miquel Vilardell.

"Al municipi hi ha explotacions que han vist com se'ls expropiaven fins al 50% dels terrenys; si a això hi sumem que els propietaris no han cobrat, això deixa els pagesos en una situació de vulnerabilitat total", ha criticat Vilardell. I ha afegit: "És inhumà i il·lògic".

Cobrar "d'una punyetera vegada"

El coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, ha dit que la protesta d'avui no és res més que "reclamar un acte de justícia". Per Caball, el que cal "és que els afectats cobrin d'una punyetera vegada". Per això, el sindicat reclama al Govern que, abans de continuar executant obres en altres punts de la demarcació, "primer pagui el que deu".

A més, el coordinador nacional també assegura que "no entén" com és que la Generalitat va començar a pagar algunes expropiacions, però després va aturar el procés i ja no ha continuat ingressant els diners per a la resta dels propietaris afectats. "La darrera resposta que hem rebut de la Generalitat és que no s'ha consignat cap partida pressupostària aquest 2012 per fer front a les expropiacions de la C-31; per tant, reclamem és que primer paguin el que deuen", ha ressaltat Joan Caball.

Els pagesos ja han anunciat que, si el Govern no els escolta i no mou fitxa, continuaran portant a terme més mobilitzacions. "Després de dos anys, ja se'ns ha acabat la paciència i, si el Govern no ens escolta, anirem a més", ha conclòs Joan Caball.